Noua listă de sancțiuni, aprobată vineri și oficializată luni, include mai ales Unitatea 29155 din cadrul Direcției Principale de Informații (GRU) de pe lângă Statul Major al armatei ruse. Potrivit unui comunicat difuzat după reuniunea miniștrilor de externe din UE, Unitatea 29155 este „cunoscută pentru implicarea sa în asasinate în străinătate și în acțiuni de destabilizare, precum atacuri cu bombă și atacuri cibernetice în toată Europa”.
Alte două entități sunt vizate de sancțiuni, și anume „Groupe Panafricain pour le Commerce et lInvestissement” (Grupul Panafrican pentru Comerț și Investiții) și African Initiative (Inițiativă Africană). „Groupe Panafricain pour le Commerce et lInvestissement” și omul de afaceri ivorian Hakouna Douamba sunt sancționați pentru dezinformare antioccidentală în beneficiul Rusiei, în special în Republica Centrafricană și Burkina Faso, în timp ce „African Initiative” este vizată pentru faptul că răspândește operațiuni de propagandă și manipulare în Africa, continuând acolo acțiunile destabilizatoare efectuate cândva de organizația paramilitară Wagner.
UE a luat noi măsuri și împotriva campaniei rusești de dezinformare „Doppelganger”, sancționându-i pe Tina Kandelaki, o propagandistă a Kremlinului de origine georgiană, Sofia Zaharova, șefa Departamentului pentru Tehnologia Informației și a Comunicațiilor din subordinea liderului rus Vladimir Putin, și pe Nikolai Tupikin, directorul companiei GK Struktura. Operațiunea „Doppelganger” presupune mai ales imitarea site-urilor unor instituții occidentale de presă pentru a difuza conținut favorabil Kremlinului, înșelând astfel publicul.
În afară de Hakouna Douamba, Sofia Zaharova și Nikolai Tupikin, alte 13 persoane au fost incluse pe lista de sancțiuni Printre cei 13 se află mai ales șeful Unității 29155, Andrei Averianov, și agentul FSB (principalul succesor al KGB-ului sovietic) Artiom Kureev, care a preluat operațiunile Wagner în Africa după moartea lui Evgheni Prigojin.
Un om de afaceri din Republica Moldova, Anatol Prizenco, a fost la rândul lui sancționat pentru că a finanțat inscripționarea unor ziduri din Paris cu Stelele lui David, în octombrie 2023. Această operațiune de tip hibrid a vizat destabilizarea Franței prin inflamarea spiritelor între comunitatea evreiască și cea musulmană în contextul războiului dintre Israel și mișcarea islamistă palestiniană Hamas.
Pe lista de sancțiuni se află mai mulți angajați ai GRU: colonelul Denis Smolianinov, specializat în operațiuni psihologice, și subordonații săi Vladimir Lipcenko și Iuri Sizov. Conform publicației ruse iStories, cei trei au efectuat operațiuni de sabotaje în Europa, duse prin infractori și oameni obișnuiți recrutați prin intermediul Telegram și Tiktok.
UE a mai vizat atât angajați ai Guvernului rus, cum ar fi Olesia Miloradovici, cât și colaboratori din străinătate, cum ar fi Vladimir Serghienko, un fost asistent al deputatului german prorus Eugen Schmidt, membru al partidului de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania.
Sancțiunile prevăd înghețarea activelor și interzicerea călătoriilor în UE, precum și interdicții de colaborare cu entitățile și persoanele vizate. Aceste sancțiuni sunt diferite de cele impuse Rusiei din cauza invaziei sale din Ucraina.
UE și NATO denunță în mod frecvent războiul hibrid purtat de regimul de la Moscova împotriva lor și care constau în acte de sabotaj, incendieri, tentative de asasinat, operațiuni de dezinformare, atacuri cibernetice, tentative de a influența procesele electorale etc., toate fiind duse pentru a slăbi Europa și a crește influența Kremlinului. România a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale din cauza suspiciunilor de fraudă și manipulare electorală din partea Rusiei, reamintește Sud Ouest.