„Astăzi, cu acest nou memorandum de înțelegere, deschidem un nou capitol în cooperarea noastră energetică cu Azerbaidjan, un partener-cheie în eforturile noastre de a ne îndepărta de combustibilii fosili ruși”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a mers în Azerbaidjan pentru semnarea acordului.
The EU is turning to more reliable energy suppliers.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) July 18, 2022
Today Im in Azerbaijan to sign a new agreement.
Our goal: double the gas delivery from Azerbaijan to the EU in a few years.
🇦🇿 will be a crucial partner for our security of supply and on our way to climate neutrality. pic.twitter.com/fVHPr921Ui
Totodată, într-un mesaj pe Twitter, șefa Executivului comunitar a subliniat că „UE se îndreaptă către furnizori de energie mai de încredere”, iar scopul este „dublarea aprovizionării cu gaze din Azerbaidjan către UE în câțiva ani”.
The EU is turning to trustworthy energy suppliers.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) July 18, 2022
Azerbaijan is one of them.
With today’s agreement, we commit to expanding the Southern Gas Corridor, to double gas supplies from Azerbaijan to the EU.
This is good news for our supplies of gas this winter and beyond. pic.twitter.com/j1sVcv10z6
Fosta republică sovietică a crescut deja livrările de gaze către Uniunea Europeană, de la 8,1 miliarde de metri cubi în 2021, la 12 miliarde de metri cubi estimați pentru acest an, potrivit datelor de la Bruxelles.
UE a importat anul trecut din Rusia 155 de miliarde de metri cubi de gaze, adică aproape 40% din necesarul blocului comunitar.
Ca parte a sancțiunilor impuse Moscovei, UE a aprobat, în luna mai, oprirea celor mai multe dintre importurile de petrol rusești până la sfârșitul anului, însă nu a luat măsuri în privința gazelor livrate de Rusia. La nivelul Uniunii Europene există temerea că Moscova ar putea opri robinetul de gaze ca răspuns la sancțiuni.
Foto: EPA