Vaccinurile vor fi cumpărate cu fonduri UE și livrate statelor UE, a declarat comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides. Dozele urmează să fie livrate proporțional cu populația, începând cu statele care au cea mai mare nevoie.
Livrările vor începe imediat și vor fi finalizate în următoarele luni, a spus compania.
Este pentru prima dată când bugetul UE este utilizat pentru achiziționarea directă de vaccinuri. Acordul va pune rapid la dispoziție vaccinurile tuturor statelor membre UE, Norvegia și Islanda, a precizat și Comisia Europeană.
Vaccinul biotehnologic danez Bavarian Nordic, cunoscut sub numele de Imvanex în Europa și Jynneos în Statele Unite, a fost aprobat împotriva variolei.
Vaccinul nu este încă autorizat în UE împotriva variolei maimuței, a spus Comisia UE.
„Cu toate acestea, vaccinul împotriva variolei protejează oamenii de variola maimuței, deoarece acest virus este strâns legat de virusul variolei”, a spus Comisia.
Achiziția privind vaccinul pentru variola maimuței, boală ce a fost eradicată în 2020, vine în contextul în care, din 18 mai, au fost raportate aproximativ 900 de cazuri în 19 țări UE, Norvegia și Islanda.
România a înregistrat și ea primul caz cu acest virus luni, 13 iunie, un bărbat de 26 de ani, din București. În prezent, el primește tratament simptomatic și este internat la spital, în izolare, a transmis Ministerul Sănătății.
Legat de procedura de achiziție, ministrul român al sănătății, Alexandru Rafila, a precizat la 27 mai că România a cerut în primă fază 1.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței.
Variola maimuței se manifestă prin febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane şi oboseală. Pot apărea erupţii cutanate, adesea pe faţă, şi se răspândesc în alte părţi ale corpului, inclusiv pe organele genitale.
Vezi evoluţia de până acum a cazurilor de variola maimuţei în România!