Printre cei 65 se numără Azatbek Omurbekov, despre care UE afirmă că a condus trupele ruse care „au ucis, violat și torturat civili în Bucha”, ceea ce i-a atras renumele de „măcelarul de Bucha”. Moscova neagă că ar fi ucis civili în Bucha, în ciuda tuturor dovezilor prezentate de partea ucraineană.

Pe lista de sancțiuni se mai află și Mihail Mizintsev, un general despre care UE că a coordonat asaltul și bombardamentul asupra orașului Mariupol unde au murit mii de civili. Atacurile armatei ruse asupra portului de Marea Azov au lovit o maternitate și un teatru, ucigând sute de civili, ceea ce i-a atras renumele de „măcerul de la Mariupol”.

Rusia a respins și atrocitățile din Mariupol și a acuzat, fără a prezenta dovezi, că evenimentele au fost înscenări pentru a incrima Rusia.

Un alt nume cunoscut de pe lista de sancțiuni este Alina Kabaeva, o fostă gimnastă și membră a Parlamentului rus din partea partidului Rusia Unită, a președintelui Putin. Despre ea, presa a speculat este iubita lui Vladimir Putin. Kremlinul și Kabaeva au respins aceste relatări.

Ce alte nume mai sunt pe listă

Uniunea Europeană i-a inclus pe listă și pe Elizaveta și Nikolai Peskov, copiii purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, cât și pe soția acestuia, fosta campioană la patinaj pe gheață Tatiana Navka.

Peskov a declarat pentru agenția de presă rusă Tass că Uniunea Europeană și-a demonstrat „lipsa de independență” pentru că a luat această măsură după ce și Statele Unite a recurs la ea. El a spus că fata sa a studiat în Franța și îi plăcea această țară, dar acum locuiește în Rusia.

Aleksandra Melnichenko, soția miliardarului rus Andrey Melnichenko, este un alt nume nou pe lista de sancțiuni. Omul de afaceri a fost adăugat pe lista în martie, dar a încercat să eludeze sancțiunile prin a ceda controlul asupra companiilor sale soției sale printr-un lanț de firme terțe care se întindeau din Rusia până în Bermuda, potrivit unei investigații Reuters.

Un alt nume sancționat este Arkady Volozh, care și-a dat demisia din funcția de director executiv al Yandex, gigantul rus al internetului în care băncile de stat sancționate, inclusiv Sberbank, dețin acțiuni.

Uniunea Europeană a subliniat că Yandex a promovat propaganda oficială a Rusiei și a ascuns mesajele în care era criticat Kremlinul, inclusiv privind războiul din Rusia.

UE a vizat, de asemenea, Depozitul Național de Reglementări al Rusiei, pe care Moscova plănuia să îl folosească pentru a deservi euroobligațiunile țării după ce Citibank s-a retras, crescând riscul unei nerambursări majore a datoriei externe.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News