„Aceste ultime sancțiuni au fost adoptate în urma atrocităților comise de forțele armate ruse în Bucha și în alte locuri aflate sub ocupația rusă. Scopul sancțiunilor noastre este de a opri comportamentul nesăbuit, inuman și agresiv al trupelor ruse și de a le transmite clar factorilor de decizie de la Kremlin că agresiunea lor ilegală are un cost mare”, a explicat șeful diplomației europene, Josep Borrell.
Ce cuprinde noul set de sancțiuni adoptat de UE
Pachetul de sancțiuni anunțat de UE, al cincilea care este adoptat de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, și până acum, include:
- interdicția de a cumpăra, importa sau transfera cărbune și alți combustibili fosili solizi de către UE dacă aceștia provin din Rusia sau sunt exportați din Rusia, începând din luna august a acestui an. În prezent, importurile de cărbune din UE sunt în valoare de 8 miliarde de euro anual.
- interdicția de intrare în porturile UE pentru navele înmatriculate sub pavilionul Rusiei. Vor fi permise derogări pentru produsele agricole și alimentare, ajutorul umanitar și energie.
- interzicerea transporturilor rutiere de marfă din Rusia și Belarus, inclusiv a tranzitului. Se acordă derogări pentru o serie de produse, precum cele farmaceutice, medicale, agricole și alimentare, inclusiv grâul, și pentru transportul rutier în scopuri umanitare.
- interdicții suplimentare de export, care vizează carburanți pentru avioane și alte bunuri, cum sunt computerele cuantice și semiconductorii avansați, electronice de ultimă generație, software, precum și produse ca lemnul, cimentul, îngrășămintele, fructele de mare și băuturile alcoolice.
- o interdicție totală a tranzacțiilor asupra a patru bănci-cheie rusești, reprezentând 23% din cota de piață din sectorul bancar rus.
- alte măsuri economice care le completează pe cele existente: interdicția privind participarea companiilor ruse la achizițiile publice în statele membre, excluderea oricărui sprijin financiar pentru organismele publice din Rusia. De asemenea, se interzice vânzarea de bancnote și valori mobiliare în orice monedă oficială a statelor membre ale UE către Rusia și Belarus sau către orice persoană fizică sau juridică, entitate sau organism din cele două țări.
Pe lista de sancțiuni au fost incluse și companii ale căror produse sau tehnologii au avut un rol în invazia rusă în Ucraina, precum și oameni de afaceri, oligarhi sau oficiali de rang înalt de la Kremlin care, notează reprezentanții UE, sunt „susținători ai dezinformării și manipulării informațiilor, răspândind sistematic narațiunea Kremlinului despre agresiunea Rusiei în Ucraina”.
Vizați de sancțiuni sunt și membrii familiilor persoanelor împotriva cărora au fost adoptate deja astfel de măsuri.
„Aceste crime de război trebuie să înceteze imediat”, transmite UE, care cataloghează drept „inacceptabile” asediul asupra Mariupolului și a altor orașe ucrainene și „refuzul accesului umanitar de către forțele militare ruse”.
Bruxelles-ul cere Moscovei să asigure imediat coridoare sigure de evacuare a civililor, precum și „să oprească imediat agresiunea militară pe teritoriul Ucrainei”, să-și retragă forțele de pe teritoriul țării vecine și să respecte integritatea teritorială și independența acesteia.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!