Comisia a început o investigaţie anul trecut pentru a evalua dacă X încalcă legea serviciilor digitale (Digital Services Act – DSA) – un regulament amplu care cere companiilor Big Tech să controleze mai bine conţinutul de pe platformele lor.
În concluziile preliminare ale investigaţiei, publicate vineri, UE arată că X a încălcat regulile privind practicile, transparenţa publicităţii şi accesul la date pentru cercetători.
Utilizarea de către X a bifei albastre pentru conturile verificate nu corespunde practicilor din industrie, a spus Comisia Europeană, deoarece oricine se poate abona şi obţine un statut verificat. Acesta a adăugat că există dovezi ale „actorilor rău intenţionaţi motivaţi” care abuzează de statutul verificat pentru a înşela utilizatorii.
Comisia a acuzat, de asemenea, X că a introdus caracteristici de design şi bariere care împiedică transparenţa publicităţii şi a spus că nu permite cercetătorilor să acceseze datele sale publice, aşa cum este cerut de DSA.
„În opinia noastră, X nu respectă DSA în domenii-cheie de transparenţă, prin utilizarea modelelor întunecate şi astfel inducerea în eroare a utilizatorilor, prin eşecul de a furniza un depozit de anunţuri adecvat şi prin blocarea accesului la date pentru cercetători”, a declarat şefa antitrust a Uniunii Europene, Margrethe Vestager.
Într-o postare pe X, Musk a susţinut că companiei sale i s-a oferit „un acord secret ilegal” de către comisie, care i-ar fi permis să evite o amendă „dacă am fi cenzurat în linişte exprimarea”.
„Celelalte platforme au acceptat această înţelegere. X nu a făcut-o”, a scris Musk, fără a furniza dovezi.
Dacă opiniile comisiei sunt confirmate, X s-ar putea confrunta cu o amendă de până la 6% din veniturile sale anuale globale.
„X are acum dreptul la apărare – dar dacă opinia noastră va fi confirmată, vom impune amenzi şi vom avea nevoie de schimbări semnificative”, a declarat şeful industriei UE, Thierry Breton, într-o postare pe X.