Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat joi că UE va aplica „sancțiuni economice și financiare masive” împotriva Rusiei, în cazul unui atac al acesteia asupra Ucrainei.
„Comunitatea transatlantică este fermă în această privință”, a spus șefa executivului UE, pentru a risipi temerile privind diviziunile din sânul taberei occidentale în privința unei reacții la amenințarea Rusiei.
„Nu acceptăm tentativa Rusiei de a împărți Europa în sfere de influență. Dacă un atac va avea loc, suntem pregătiți”, a insistat Ursula von der Leyen.
Declarația președintei Comisiei UE vine în ziua în care secretarul de Stat al SUA Antony Blinken se întâlnește la Berlin cu omologii săi din Germania, Franța și Marea Britanie pentru a pregăti un front comun înainte de întâlnirea sa de la Geneva de vineri, cu Serghei Lavrov, ministrul rus de externe.
Blinken va ține un discurs pe tema crizei în cursul serii de joi, înainte de a zbura spre Geneva, pentru ceea ce pare a fi o ultimă tentativă diplomatică de a detensiona criza, au indicat oficialii americani citați de agenția de presă AP.
În discurs, Blinken va elabora poziția SUA pe tema conflictului și va vorbi despre importanța unei poziții comune a aliaților. Este de așteptat ca el să se adreseze și cetățenilor ruși, pentru a le explica costurile unei eventuale invazii.
Promisiunea lui Blinken
Discuțiile despre posibilele dezacorduri din NATO s-au întețit în ultima vreme, iar miercuri, chiar și președintele SUA Joe Biden a făcut referire la ele.
În vreme ce a promis că vor exista consecințe economice serioase dacă Putin își va trimite trupele peste graniță, Biden a sugerat că statele occidentale nu s-au înțeles încă cum vor reacționa dacă Rusia va face o incursiune minoră.
Atât Biden, cât și Blinken au declarat că Rusia ar putea ataca în orice moment.
Moscova a insistat că nu are planuri de invazie, dar în același timp a venit cu o serie de revendicări – printre care o interdicție privind aderarea Ucrainei la NATO – în schimbul detensionării crizei.
Washingtonul și NATO au respins fără echivoc aceste revendicări, în vreme ce s-au oferit să discute cu Rusia despre controlul armelor în Europa.
Blinken a declarat miercuri, la Kiev, că nu va prezenta niciun fel de răspuns în scris privind garanţiile de securitate cerute de Rusia, la întrevederea cu omologul său rus.
Secretarul de stat american a subliniat că anumite cereri ruseşti sunt „în mod clar, absolut, sortite eşecului”, precum angajamentul ca NATO să nu se extindă niciodată în Ucraina.
Rusia denunță afirmațiile „destabilizatoare”
Cât de mari sunt diviziunile aliaților pe tema unui răspuns la un eventual atac al Rusiei în Ucraina este neclar deocamdată.
Mai multe voci din Germania au sugerat că sancțiunile pregătite nu ar trebui să vizeze gazoductul Nord Stream 2. Dar cancelarul Olaf Scholz a spus marți că Berlinul ar putea stopa proiectul, în cazul unei intervenții militare a Rusiei.
Miercuri, președintele Emmanuel Macron a surprins unii comentatori anunțând că UE ar trebui să facă un plan pentru detensionarea tensiunilor cu Rusia.
„Ar trebui să îl redactăm printre europeni, să îl împărtășim cu aliații din NATO, și apoi să îl propunem pentru negocierile cu Rusia”, a spus el.
În acest timp, Kremlinul a denunţat afirmaţiile „destabilizatoare” ale preşedintelui american Joe Biden cu privire la Ucraina, care a promis consecinţe dezastruoase pentru Rusia în cazul unui atac militar asupra Ucrainei.
„Declaraţiile se repetă fără încetare şi nu contribuie cu nimic la aplanarea actualelor tensiuni. Mai mult, ele pot contribui la destabilizarea situaţiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.