Al șaselea pachet de sancțiuni va duce la eliminarea treptată a importurilor de petrol din Rusia, dar nu una aplicată imediat, ci în etape.

„Ne vom asigura că eliminăm treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale. Acesta este motivul pentru care vom elimina treptat aprovizionarea din Rusia cu petrol brut în termen de șase luni și produse rafinate până la sfârșitul anului”, a transmis Ursula von der Leyen.

Noile sancțiuni trebuie să fie votate în unanimitate de cele 27 de state membre UE. În urmă cu o zi, Slovacia a anunțat că va solicita o scutirea de la orice embargo al UE asupra petrolului rusesc, iar Ungaria a sugerat că un embargo reprezintă „o linie roșie” pentru ei.

Rusia este încă cel mai mare furnizor de petrol al Europei, cu aproximativ 25% din necesar. Totodată, aproximativ 40% din importurile de gaze naturale din Europa provin din Rusia.

Alte măsuri propuse în noul pachet:

  • sancționarea ofițerilor militari de rang înalt și a altor persoane care sunt acuzate de comiterea de crime de război la Bucha, cât și a celor responsabili de asediul asupra orașului Mariupol
  • interzicerea a trei radiodifuzori de stat ruși în UE care „amplifică minciunile lui Putin”
  • Expulzarea SberBank – de departe cea mai mare bancă a Rusiei – din sistemul de plăți Swift, împreună cu alte două bănci majore

Von der Leyen a mai spus că Europa are o responsabilitate specială față de Ucraina și a propus și un „pachet ambițios de redresare” pentru țară.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News