Blocul comunitar a adoptat, de la începutul invaziei Moscovei în Ucraina, pe data de 24 februarie, șase pachete de sancțiuni împotriva Rusiei și a Belarusului, dar mai multe sectoare, inclusiv cel al gazelor naturale, rămân în mare parte neatinse, pentru că guvernele țărilor membre evită măsurile care le-ar putea afecta propriile economii mai mult decât pe cea a Rusiei.
„Se va lucra în continuare asupra sancțiunilor, inclusiv pentru a consolida punerea în aplicare și a preveni eludarea acestora”, vor afirma liderii UE la finalul summitului lor din 23-24 iunie, potrivit celei mai recente versiuni a proiectului lor de concluzii, care a fost redactată pe 20 iunie și a fost consultată de Reuters.
Textul reprezintă un compromis între țările nordice și estice, care au făcut presiuni pentru o referire clară la un al șaptelea pachet de sancțiuni în declarația de la finalul summitului, și state precum Germania și Belgia, care doresc să se concentreze pe aplicarea măsurilor existente, mai degrabă decât pe adoptarea imediată a unor noi măsuri.
Într-o versiune anterioară a textului nu exista nicio mențiune cu privire la intensificarea activității referitoare la sancțiuni, modificarea reprezentând o victorie pentru țările nordice și estice. Însă, în conformitate cu dorințele Germaniei, noul text nu se referă în mod explicit la un al șaptelea pachet.
Deși în prezent nu se pregătește un nou pachet de măsuri, se lucrează în prezent la identificarea sectoarelor care ar putea fi afectate de sancțiuni, au precizat mai mulți oficiali europeni.
Aurul rusesc
Potrivit unor oficiali familiarizați cu discuțiile, aurul rusesc este una dintre următoarele posibile ținte ale sancțiunilor europene.
Aurul este un activ crucial pentru Banca Centrală a Rusiei, care s-a confruntat, din cauza sancțiunilor occidentale, cu restricții în ceea ce privește accesul la unele dintre activele sale deținute în străinătate.
La o întâlnire cu ușile închise a emisarilor UE de săptămâna trecută, Danemarca a sugerat că sancțiunile suplimentare ar putea include aurul, a anunțat un purtător de cuvânt al ambasadorului danez la UE.
O persoană familiarizată cu discuțiile privind sancțiunile a declarat pentru Reuters că Executivul comunitar lucrează la adăugarea aurului pe lista următorului posibil pachet, deși nu era clar încă dacă măsura ar putea interzice exporturile către Rusia, importurile din Rusia sau ambele variante.
Liderii UE urmează, totodată, să aprobe accelerarea planurilor de finanțare a reconstrucției Ucrainei și vor lua act de noile fonduri de urgență de până la 9 miliarde de euro (9,45 miliarde de dolari) pe care Comisia le va prezenta în curând, mai arată în proiectul de document.
De asemenea, liderii europeni vor face presiuni pentru acordarea unui nou sprijin militar Ucrainei, conform aceluiași document. Oficialii au precizat că acesta s-ar putea ridica la cel puțin 500 de milioane de euro, pe lângă cele 2 miliarde de euro deja aprobate.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia