Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a dat undă verde, vineri, celui de-al treilea vaccin COVID în spațiul comunitar – serul produs și dezvoltat de Universitatea Oxford și compania anglo-suedeză AstraZeneca.
Comisia Europeană și-a dat și ea acordul formal în scurt timp. „Tocmai am autorizat vaccinul AstraZeneca pe piața UE în urma unei evaluări pozitive a Agenției Europene pentru Medicamente”, a anunțat Ursula von der Leyen pe Twitter.
Șefa Comisiei Europene a adăugat că se așteptă acum ca AstraZeneca „să livreze cele 400 de milioane de doze, așa cum s-a convenit”.
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare a declarat zilele trecute că România a contractat în jur de 12 milioane de doze de la AstraZeneca. Dar este neclar când vor sosi acestea, mai ales ținând cont de reducerea livrărilor, anunțată de compania farmaceutică.
📢 EMA has just recommended granting a conditional marketing authorisation for the #COVID19vaccine AstraZeneca to prevent #COVID19 in people from 18 years of age. 👉Read our press release: https://t.co/YDbOvZEMUN pic.twitter.com/Sbj6TdlGTW
— EU Medicines Agency (@EMA_News) January 29, 2021
Alte două vaccinuri – Pfizer/BioNTech și Moderna – au fost deja aprobate în UE și au început să fie administrate în mai multe state membre.
Semne de întrebare privind eficiența vaccinului pentru vârstnici
EMA a autorizat vaccinul pentru toate persoanele de peste 18 ani, în ciuda datelor insuficiente privind efectul serului în rândul vârstnicilor de peste 55 de ani.
”Nu există suficiente rezultate în rândul participanților vârstnici (peste 55 de ani) pentru a furniza o cifră privind eficiența vaccinului. Totuși, o protecție este așteptată, ținând cont că un răspuns imunitar este observat în acest grup și bazat pe experiența cu alte vaccinuri”, spune comunicatul EMA.
Comisia pentru Vaccinare din Germania a recomandat încă de joi ca vaccinul să nu fie administrat persoanelor de peste 65 de ani, tocmai din cauza datelor insuficiente. Vineri, experții germani au anunțat că își mențin recomandarea, în ciuda avizului dat de EMA.
Și președintele francez Emmanuel Macron a sugerat într-un interviu acordat The Guardian și altor câteva publicații că vaccinul AstraZeneca nu funcționează așa cum s-ar fi așteptat.
”Avem puține informații, dar toate indicațiile de azi spun că este aproape ineficient ăentru cei de peste 65 de ani”, a spus președintele.
Marea Britanie folosește deja vaccinul AstraZeneca pe scară largă în rândul persoanelor de peste 65 de ani.
Reducerea livrărilor
Autorizarea AstraZeneca ar fi trebuit să fie un motiv de bucurie pentru UE. Vaccinul este mult mai ieftin decât cele produse de Pfizer și Moderna și, spre deosebire de acestea, poate fi ținut la temperatura unui frigider obișnuit, ceea ce îl face mai ușor de distribuit.
UE a contractat 300 de milioane de doze, cu opțiunea de a cumpăra alte 100 de milioane de doze. Rămâne însă problema reducerii livrărilor către UE în primul trimestru al anului.
AstraZeneca a anunțat săptămâna trecută că va livra doar o parte din dozele promise statelor membre în primele trei luni ale anului, invocând probleme la o fabrică din Belgia.
Ar fi vorba de aproximativ 31 de milioane de doze, potrivit Reuters. Joi, un oficial al Comisiei Europene a precizat tot pentru Reuters că AstraZeneca s-a oferit să mărească numărul de doze cu încă opt milioane, la 39 de milioane.
Pentru oficialii UE nu este suficient.
Potrivit contractului semnat în august, compania farmaceutică ar fi trebuit să livreze în jur de 80 de milioane, sau chiar 120 de milioane, „în funcție de cum citim contractul”, potrivit unui oficial UE.
UE a insistat ca dozele să fie livrate chiar dacă acest lucru ar însemna ca o parte din ele să vină de la fabricile din Marea Britanie, care produc vaccinuri pentru Regatul Unit. Mai ales că, au spus oficialii UE, AstraZeneca a livrat către Marea Britanie vaccinuri produse la fabricile din UE.
CEO-ul AstraZeneca Pascal Soriot a refuzat însă această cerere și a subliniat că trebuie să onoreze comenzile pentru Marea Britanie, deoarece a semnat mai devreme contractul cu aceasta.
În plus, el a negat că acordul cu UE prevede termene stricte pentru efectuarea livrărilor, lucru pe care oficialii Comisiei Europene îl neagă.
În semn de răspuns la criza generată, UE ar putea adopta un sistem de control al exporturilor de vaccinuri produse pe teritoriul blocului comunitar.
Eficiență de aproximativ 60%
Vaccinul Oxford/AstraZeneca combină o versiune inactivă a unui virus comun care infectează cimpanzeii și o proteină a virusului SARS-CoV-2, pentru a declanșa un răspuns al sistemului imunitar.
Serul este administrat în două doze, la o distanță de 4-12 săptămâni.
EMA și-a bazat analiza pe două studii, derulate în Marea Britanie și Brazilia.
Acestea au arătat o reducere cu 59,5% a numărului de cazuri simptomatice de COVID.