„Am fost la Bratislava şi am fost foarte clară”, a declarat vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova, înainte de publicarea, miercuri, a raportului anual al UE privind statul de drept în fiecare ţară membră.

„Dacă urmaţi exemplul Ungariei privind legea ONG-urilor, vom lansa imediat o procedură de infringement, deoarece avem deja decizia instanţei pe masă”, a avertizat Jourova.

Ungaria a adoptat o lege similară privind ONG-urile cu finanţare străină în 2017, dar a abrogat-o în 2021, după ce Curtea Europeană de Justiţie a declarat-o ilegală.

Comisia Europeană s-a luptat cu Ungaria pe probleme legate de statul de drept şi i-a blocat din fondurile UE, notează Reuters.

Raportul anual al UE privind statul de drept se referă la sistemul judiciar, corupţie, libertatea presei şi diverse mecanisme de control şi echilibru, cum ar fi societatea civilă. Raportul oferă recomandări neobligatorii tuturor celor 27 de state membre ale UE.

Jourova a declarat că statele membre au dat curs, cel puţin parţial, cam la două treimi din recomandările făcute în 2023.

În ceea ce priveşte sistemul judiciar, chiar şi Ungaria a întreprins reforme care îi vor permite să deblocheze până la 10 miliarde de euro din ajutorul UE pentru dezvoltare.

Comisia se aşteaptă la mai multe progrese în ceea ce priveşte libertatea şi pluralitatea mass-media odată cu intrarea în vigoare a Actului european privind libertatea mass-media, în august 2025.

Dar oficialii Comisiei spun că au observat mai multe presiuni guvernamentale asupra grupurilor societăţii civile în unele ţări ale UE. „Desigur, situaţia este diferită în fiecare stat membru, dar aceasta este o tendinţă foarte îngrijorătoare”, a declarat un oficial UE.

Rezultate BAC toamnă 2024. Notele, publicate pe edu.ro.

Urmărește-ne pe Google News