Comisia Europeană a propus miercuri noi reguli pentru controlul exporturilor de vaccinuri din UE, pe fondul unui conflict cu compania AstraZeneca, pe care o acuză că nu a livrat dozele promise statelor membre, în primul trimestru al anului.

Planurile ar putea inflama tensiunile din relația cu Londra.

Motivul: noul mecanism propus de executivul european presupune că Bruxellesul ar putea bloca pentru o perioadă de până la șase săptămâni exporturile către destinații precum Marea Britanie sau SUA, țări care primesc vaccinuri produse în UE, dar care nu exportă dozele produse în propriul teritoriu și au o rată de vaccinare mai mare decât UE.

Potrivit BBC, criteriile cheie pentru noile reguli propuse sunt reciprocitatea și proporționalitatea.

UE spune că nu există reciprocitate dacă o țară importă vaccinuri din UE, dar restricționează exporturile prin lege sau prin alte mijloace. Prin urmare, Bruxellesul ar putea analiza dacă exporturile către această țară sunt justificate.

Statele membre și Comisia Europeană vor lua în calcul situația epidemiologică din țările non-UE vizate, rata de vaccinare și disponibilitatea vaccinurilor COVID.

Important, nu vor exista restricții automate pentru exporturi, o astfel de soluție fiind contestată de mai multe state membre, precum Olanda sau Belgia.

Producătorii de vaccin vor fi evaluați pentru a se vedea dacă aceștia îndeplinesc contractul cu UE, deși nu a fost stabilit o grilă anume.

Ce efect vor avea aceste propunei rămâne de văzut în viitorul apropiat, în funcție de felul în care vor fi aplicate.

Publicația europeană Politico scrie însă că legislația reprezintă un risc uriaș pentru reputația UE de susținătoare a comerțului liber.

Oricum, mecanismul mai trebuie discutat și aprobat de liderii statelor membre, care se reunesc joi și vineri la un summit în format virtual.

Marea Britanie, vizată în mod special

Oficialii europeni au menționat în mod explicit Marea Britanie drept o posibilă țintă.

„Menționez în mod specific Marea Britanie. De la sfârșitul lui ianuarie, „în jur de 10 milioane de doze au fost exportate din UE către Marea Britanie și zero doze au fost exportate din Marea Britanie spre UE”, a declarat comisarul european pentru comerț Valdis Dombrovskis.

„Deci este clar că trebuie să ne uităm la aspectele reciprocității și proporționalității”, a adăugat el.

UE susține că Marea Britanie nu are o interdicție oficială asupra exportului de vaccinuri, dar că de facto a reușit să impună o astfel de situație prin acorduri cu AstraZeneca, prin care a cerut companiei să livreze vaccinuri în primul rând către piața britanică.

SUA au o legislație mai aspră, care chiar interzice exportul anumitor vaccinuri către UE. Este de așteptat ca nici SUA, nici alte țări, precum Canada, să fie afectate de măsurile luate în UE.

Unii oficiali europeni au atras însă atenția că legislația s-ar putea întoarce împotriva UE.

„70% din ingredientele vaccinurilor produse în UE sunt importante din alte țări producătoare de vaccinuri. Pfizer/BioNTech depinde de ingredientele furnizate de Marea Britanie, pentru a putea produce vaccinuri în UE. Suntem siguri că ne-am gândit bine la asta?”, a întrebat europarlamentarul belgian Kathleen van Brempt.

Propunerile Comisiei Europene vin în aceeași zi în care cotidianul La Stampa a anunțat în premieră descoperirea a 29 de milioane de doze din vaccinul AstraZeneca, la un punct de ambalare din Italia.

În vreme ce surse citate de ziar au susținut că dozele ar fi destinate Marii Britanii, Londra a negat acest lucru, iar compania AstraZeneca a precizat că destinatari sunt chiar statele membre, precum și țările cu venituri mici, din programul umanitar COVAX, potrivit Financial Times.

43 de milioane de doze de vaccin exportate din UE în ultimele două luni

Neîncrederea pe tema dozelor de vaccin găsite a oglindit lipsa totală de încredere din relația UE-AstraZeneca în acest moment.

Comisarul European pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a declarat miercuri că firma anglo-suedeză nu a livrat nici măcar un sfert din cele 120 de milioane de doze promise inițial până la finalul lui martie.

Ținta indicată de Valdis Dombrovskis a fost de mult revizuită de compania care a admis că nu va face față propriilor propuneri, dar comisarul a părut acum să anunțe că nici măcar ultima promisiune nu va fi respectată.

„Promit că vor fi capabili să livreze 30 de milioane de doze, dar nu sunt nici măcar aproape de această cifră azi”, a spus el, potrivit Financial Times.

„Europa nu vrea să fie idiotul util în toată afacerea asta”, a spus și un oficial francez, citat de cotidianul economic.

De la sfârșitul lui ianuarie, de când a adoptat precedentul mecanism de control al exporturilor, UE a exportat totuși 43 de milioane de doze de vaccin COVID, potrivit Reuters.

Blocul comunitar a blocat un singur export cu destinația Australia.

În rest, a exportat 10,9 milioane de doze către Marea Britanie, 6,6 milioane de doze către Canada, 5,4 milioane de doze către Mexic și alte milioane de doze către Arabia Saudită, Singapore, Chile, Hong Kong, Coreea de Sud și Australia.

 
 

Urmărește-ne pe Google News