„Este crucial ca statele UE să creeze sisteme eficiente de monitorizare a apelor reziduale cât mai repede posibil și să se asigure că datele relevante sunt puse imediat la dispoziția autorităților sanitare responsabile”, a spus Sinkevičius, într-un interviu publicat duminică în ziarul german Welt am Sonntag.
Unele țări și orașe verifică deja apa din canalizare drept măsură în lupta lor împotriva pandemiei. Directorul Serviciului de Sănătate din Irlanda a declarat săptămâna trecută că a fost dezvoltat un program de supraveghere a apelor uzate pentru a urmări prevalența virusului în diferite zone. În riviera franceză, o analiză recentă a apelor reziduale a arătat că prezența virusului este în scădere în regiune.
„Monitorizarea apei uzate trebuie să fie integrată sistematic în strategiile naționale de testare pentru a detecta mai ușor circulația virusului”, a spus Sinkevičius. ”Este un instrument suplimentar pentru a urmări evoluțiile și a sprijini procesul decizional al autorităților de sănătate publică”.
Comisarul a recomandat ca probele să poată fi analizate de două ori pe lună în cele mai mari orașe europene, pentru a detecta prezența virusului mai devreme sau pentru a indica dacă zona prezintă un risc scăzut.
În martie anul trecut, oamenii de știință au găsit urme ale virusului în apele uzate ale unui oraș olandez înainte de confirmarea oficială a primului caz.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!