Marea Britanie a devenit miercuri prima țară din lume care a aprobat vaccinul COVID produs de Pfizer și BioNTech, o mișcare văzută de mulți drept o lovitură politică dată de premierul Boris Johnson, care a fost criticat pentru felul în care a gestionat pandemia.

Decizia a fost luată pe baza unei proceduri ultrarapide de autorizare, care a permis agenției britanice să aprobe temporar vaccinul, la doar zece zile după ce a început să examineze rezultatele testelor făcute în etapa 3 de testare.

Într-o declarație neobișnuit de directă, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), care aprobă vaccinurile pentru folosirea lor pe teritoriul UE, a subliniat că procedura sa de autorizare este mai lungă și mai potrivită, deoarece este bazată pe mai multe dovezi și necesită mai multe verificări decât procedura de urgență folosită în Marea Britanie.

Agenția anunțase încă de joi că va decide până pe 29 decembrie dacă va oferi o autorizare provizorie pentru vaccinul Pfizer-BioNTech.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că procedura folosită de EMA este ”cel mai eficient mecanism de reglementare care poate oferi tuturor cetățenilor UE acces la un vaccin sigur și eficient”, deoarece este bazată pe mai multe dovezi.

Dar June Raine, șefa Autorității britanice de reglementare a medicamentelor (MHRA), și-a apărat decizia.

”Modul în care MHRA a lucrat este echivalent cu toate standardele internaționale”, a spus ea.

”O decizie problematică”

EMA a început un proces de evaluare continuă a datelor preliminare venite de la Pfizer pe 6 octombrie, o procedură specială menită să grăbească cât mai mult posibila autorizare, care de obicei durează cel puțin șapte luni de la primirea tuturor rezultatelor.

Agenția britanică a lansat propria evaluare continuă pe 30 octombrie și a analizat mai puține date decât cele care au fost puse la dispoziția EMA.

”Personal m-aș fi așteptat la o evaluare robustă a tuturor datelor disponibile, ceea ce guvernul britanic nu a făcut, pentru a putea spune că fără Europa, a luat decizia mai repede”, a explicat fostul șef al EMA, Guido Rasi, pentru un post de radio italian.

Politicienii europeni au fost și mai critici cu privire la mișcarea Londrei.

”Cred că această decizie este problematică și recomand statelor membre UE să nu repete procesul în același mod”, a declarat Peter Liese, un europarlamentar german, membru al partidului Angelei Merkel.

Analiza amănunțită a Agenției Europene a Medicamentului, derulată timp de câteva săptămâni, este mai bună decât o autorizare grăbită a vaccinului.

Peter Liese, europarlamentar german:

Potrivit regulilor UE, vaccinul trebuie autorizat mai întâi de EMA pentru a fi folosit, dar statele membre pot folosi o procedură specială ce permite distribuirea vaccinului în regim temporar.

Marea Britanie se aliniază încă acestor reguli europene, până părăsește efectiv blocul comunitar, la finalul acestui an.

”Există o cursă pentru aducerea vaccinului pe piață într-un timp cât mai scurt”, a observat și Tiemo Wolken, un europarlamentar din grupul socialist, citat de Reuters.

”Însă cred că este mai bine să așteptăm și să ne asigurăm că eficiența, calitatea și siguranța vaccinului sunt garantate și corespund standardelor UE”, a adăugat Wolken.

 
 

Urmărește-ne pe Google News