”Lucrurile sunt sub control”, a declarat un oficial al Comisiei Europene la o reuniune cu diplomații din statele membre UE, care a avut loc pe 5 februarie, la două săptămâni după ce China închisese provincia Hubei, primul epicentru al epidemiei.
”Avem un nivel puternic de pregătire în statele membre, cele mai multe au luat deja măsuri” pentru depistarea și tratarea COVID-19, a spus oficialul, care sintetiza de fapt mesajele transmise chiar de reprezentanții statelor UE, potrivit unei minute a întâlnirii, consultate de Reuters.
Reuniunea a avut loc cu doar două săptămâni înainte de apariția primelor victime în Italia, unde, între timp, peste 12.000 de oameni au murit din cauza infecției cu noul coronavirus.
Un oficial al Comisiei Europene a declarat pentru Reuters că executivul UE a oferit încă din ianuarie statelor membre posibilitatea de a susține achiziția de echipamente.
Dar guvernele europene au început să realizeze amploarea situației abia în luna martie. În plus, în loc să se concentreze pe eforturile comune, cele mai multe țări au început să ia măsuri protecționiste, oprind exporturile medicale către vecini și parteneri.
Italia, spre exemplu, a înțeles că are doar o parte din cele 90 de milioane de măști de protecție de care cadrele sanitare au nevoie în fiecare lună.
Iar Franța a comandat cu întârziere un miliard de măști, în vreme ce unele fabrici din Hexagon își adaptează liniile de producție pentru a face ventilatoare.
În schimb, pe 31 ianuarie, majoritatea delegaților europeni din domeniul sănătății au spus Comisiei că nu au nevoie de ajutor pentru achiziționarea de echipament suplimentar.
Doar patru state au anunțat că ar putea avea nevoie de acest echipament suplimentar în cazul în care situația se înrăutățește. Cele patru state nu au fost nominalizate.
În martie, la o lună după ce s-a oferit să ajute statele membre, Comisia Europeană a lansat o licitație comună pentru achiziția de echipament de protecție, la care participă 25 de state membre.
Prima cerere nu a primit nici o ofertă, arată documentele citate de Reuters. Statele UE analizează acum ofertele făcute la a doua încercare, dar nici un contract nu a fost semnat, ceea ce înseamnă că o eventuală livrare va veni după câteva săptămâni.
Între timp, statele membre au lansat licitații comune pentru a achiziționa și teste pentru diagnosticarea bolii, dar și ventilatoare.
Estimările oficiale ale Comisiei Europene s-au schimbat și ele în funcție de realitate.
La mijlocul lui februarie, agenția UE pentru controlul și prevenția bolilor, care se bazează pe analiza statelor membre, estima că riscul ca sistemele sanitare să fie depășite este ”redus spre moderat”.
O lună mai târziu, aceeași agenție estima că toate țările vor rămâne fără suficiente paturi de terapie intensivă până la mijlocul lunii aprilie.