Viktor Orban a câștigat un al patrulea mandat de premier, în ciuda criticilor că direcționează fondurile europene către asociații săi, iar Comisia Europeană a răspuns acum prin lansarea de noi sancțiuni.
„Am identificat probleme care ar putea încălca statul de drept în Ungaria și ar putea afecta bugetul UE”, a declarat Vera Jourova, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru Valori și Transparență. „Ungaria va trebui să răspundă preocupărilor noastre și să propună măsuri de remediere, a completat oficialul european.
Comisarul european pentru buget Johannes Hahn a fost mandatat să trimită guvernului ungar o „notificare scrisă”, în cadrul unei proceduri inedite care condiţionează virarea fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept, a precizat și vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european Margaritis Schinas, potrivit AFP preluat de Agerpres.
Regulamentul noului mecanism de condiţionalitate între fondurile de la bugetul UE şi respectarea valorilor statului de drept prevede mai multe etape însoţite de termene înainte ca executivul comunitar să poată sesiza Consiliul UE înaintea aplicării efective.
Astfel, Comisia trebuie mai întâi să notifice încălcările statului vizat, ce are trei luni la dispoziţie pentru a da explicaţii, după care executivul UE face o nouă evaluare, urmată de observaţiile statului în cauză asupra proporţionalităţii măsurilor.
În final, sancțiunea se aplică doar în urma unui vot luat Consiliul UE care trebuie să întrunească o majoritate calificată.