Statele UE au reușit, după multe negocieri, să ajungă la un acord asupra unei liste de țări ai căror cetățeni vor fi primiți de la 1 iulie pe teritoriul european.
Potrivit unui document publicat de Consiliul European, pe lista de țări agreate se află: Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia și Uruguay.
În schimb, țări precum SUA, Brazilia sau Rusia, unde numărul de cazuri COVID este încă mare sau chiar în creștere explozivă, cum este cazul Statelor Unite, mai au de așteptat cel puțin două săptămâni, până la revizuirea listei.
Decizia UE de a interzice accesul cetățenilor americani ar putea avea ramificații majore economice, culturale și geopolitice, potrivit New York Times.
Milioane de turiști americani vizitează Europa în fiecare vară, iar călătoriile de afaceri alimentează și ele un flux important de călători.
În același timp, o astfel de interdicție reprezintă o lovitură pentru prestigiul SUA pe scena internațională și o repudiere a strategiei autorităților americane pentru controlul epidemiei.
Teoretic, China ar îndeplini condițiile epidemiologice pentru ca cetățenii săi să poată intra în spațiul UE. Dar China va fi inclusă în mod oficial pe listă doar în momentul în care Beijingul va ridica propriile restricții de călătorie impuse europenilor.
Acest acord survine la trei luni după ce UE, Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein şi-au închis graniţele pentru călătoriile non-esenţiale pentru a limita răspândirea pandemiei de COVID-19.
La acest acord s-a ajuns după săptămâni de discuţii intense între statele membre UE cu privire la numele ţărilor pentru ai căror cetăţeni blocul comunitar ar trebui să-şi deschidă frontierele.
Regulile vor ţine cont de factori epidemiologici, precum numărul noilor cazuri de infectare şi tendinţa stabilă sau descrescătoare a cazurilor.
Concret, țările care vor să se afle pe lista verde trebuie să îndeplinească în special următoarele criterii:
- un număr apropiat sau mai mic decât media UE, înregistrată la 15 iunie 2020, de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 14 zile la 100 000 de locuitori;
- tendința cazurilor noi în aceeași perioadă în comparație cu cele 14 zile anterioare este stabilă sau în scădere și
- răspunsul general la pandemia de COVID-19, ținând seama de informațiile disponibile cu privire la aspecte precum testarea, supravegherea, urmărirea contacților, limitarea răspândirii virusului, tratarea și raportarea, precum și fiabilitatea surselor de date și a informațiilor disponibile și, dacă este necesar, scorul mediu global pentru toate elementele Regulamentului sanitar internațional (RSI). Informațiile furnizate de delegațiile UE pe baza listei de verificare anexate la comunicarea din 11 iunie 2020 ar trebui să fie, de asemenea, luate în considerare.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!