Cu toate acestea, un diplomat UE de rang înalt a declarat că sunt „încă prea multe detalii de rezolvat” pentru a spera la un acord înainte ca liderii Uniunii Europene să se reunească luni după-amiază la Bruxelles.
Embargoul care vizează importurile de petrol rusesc fac parte din cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Moscovei, din cauza invaziei ruse din Ucraina.
Pachetul de măsuri prevede și excluderea celei mai mari bănci rusești, Sberbank, din sistemul de plăți SWIFT, interzicerea transmiterii în UE a posturilor de radio și televiziune rusești și adăugarea mai multor persoane pe lista rușilor ale căror active sunt înghețate și care nu pot intra în UE.
Întregul pachet a fost blocat de Ungaria, care spune că un embargo asupra petrolului ar fi o lovitură grea pentru economia sa, deoarece nu poate obține cu ușurință petrol din altă parte. Slovacia și Republica Cehă și-au exprimat îngrijorări similare.
Discuțiile privind embargoul asupra petrolului rusesc durează de o lună, fără a se înregistra vreun progres, iar liderii europeni au dorit să ajungă la un acord înainte de summitul lor, pentru a evita să pară divizați în răspunsul dat Moscovei.
Pentru a ieși din impas, Comisia Europeană a propus ca interdicția să se aplice doar petrolului rusesc adus în UE pe cale maritimă – adică țițeiul transportat cu petroliere, lăsând Ungaria, Slovacia și Cehia să continue să primească petrol rusesc prin conducta rusă Druzhba pentru o perioadă, până când se vor putea găsi surse alternative de aprovizionare.
Budapesta susține această propunere, au declarat oficialii europeni citați de Reuters, dar discuțiile de duminică s-au blocat în legătură cu finanțarea care urmează să fie acordată de UE, pentru că Ungaria dorește fonduri cu ajutorul cărora să-și poată spori capacitatea conductelor de petrol din Croația și să își adapteze rafinăriile astfel încât să poată procesa țiței Brent în loc de țiței rusesc Urals.
Acest aspect al finanțării va fi discutat luni dimineață de ambasadorii statelor membre ale UE. Aceștia vor discuta și modul în care se poate asigura o concurență loială, având în vedere prețurile mai mari cu care se vor confrunta statele membre care depind de livrările de țiței Brent în urma implementării sancțiunilor.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia