„M-am întâlnit cu premierul May în mai multe rânduri în această seară pentru a fi sigur că Regatul Unit acceptă scenariile unei extinderi şi sunt încântat să confirm că avem un acord în această privinţă”, a declarat Donald Tusk.
Liderii europeni au propus Regatului Unit două opţiuni pentru amânarea Brexit-ului:
- 12 aprilie – Dacă parlamentarii resping acordul propus de May, săptămâna viitoare, pe 12 aprilie, Regatul Unit va trebui să părăsească UE cu sau fără acord.
Până la 12 aprilie, Marea Britanie trebuie să spună UE ce vrea să facă în continuare, inclusiv dacă dorește o nouă prelungire a termenului, lucru posibil doar dacă Marea Britanie acceptă să participe la alegerile europarlamentare din mai.
Potrivit lui Donald Tusk, 11 aprilie este ultima dată în care Marea Britanie poate anunța că va participa la alegerile europene.
- 22 mai – Dacă deputații aprobă acordul propus de May, săptămâna viitoare, la această dată Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană.
În urma discuțiilor de la Bruxelles s-a stabilit că 22 mai este un termen suficient pentru ca statele UE să ratifice acordul și este de asemenea înainte de începerea alegerilor pentru Parlamentul European, la care Londra a anunțat că nu dorește să participe.
Obiectivul compromisului acceptat de europeni şi de Theresa May „este de a oferi maximul de posibilităţi pentru ca acordul de retragere să fie ratificat”, a comentat o sursă guvernamentală spaniolă. Acest acord are ca obiectiv de a permite o retragere ordonată a Regatului Unit din UE.
Guvernul britanic „va avea încă o șansă de a încheia un acord, de a ieși fără o înțelegere, de a prelungi sau de a revoca Articolul 50” până în 12 aprilie, a concluzionat Donald Tusk în conferința de presă de joi seara.
Președintele Consiliului European a adăugat că atmosfera a fost „mult mai bună decât mă așteptam” printre liderii UE în discuții și a fost „mult mai realiste”.
Între timp, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat ”Nu putem oferi nimic mai mult”.
„Dacă Regatul Unit nu dorește să organizeze alegeri, nu vom avea nicio modalitate de a face altceva, ceea ce înseamnă că va fi vorba de un < În conferința de presă, Theresa May a respins apelurile pentru revocarea articolului 50 – procesul prin care Marea Britanie părăsește UE – adică anularea Brexitului. Această reacție vine după ce o petiție prin care se solicită revocarea articolului 50 a adunat peste 2 milioane de semnături. Doamna May a declarat că oamenii au votat să plece și li s-a promis că decizia lor va fi respectată. Premierul a declarat, de asemenea, că nu crede că Marea Britanie ar trebui să participe la alegerile pentru UE, programată pentru 23-26 mai, spunând că ar fi greșit să cereți britanicilor să participe trei ani după votarea pentru a părăsi UE. Brexitul poate fi amânat până pe 22 mai, a decis Uniunea Europeană, dar asta numai în cazul în care acest acord va fi aprobat săptămâna viitoare de Parlamentul Britanic. Concluzia oficialilor UE apare într-un draft al concluziilor summitului european de la Bruxelles, care se desfășoară pe această temă. Mai mult, oficialii europeni cer sprijinul premierului britanic Theresa May pentru parafarea acestei înțelegeri, arată The Guardian Acordul de retragere al Marii Britanie din UE, Brexitul, a fost deja respins de două ori de Camera Comunelor, camera inferioară a Parlamentului Britanic. „Uniunea Europeană se angajează să accepte, înaintea datei de 29 martie 2019, o prelungire până pe 22 mai, cu condiţia ca Acordul de Retragere să fie aprobat de Camera Comunelor săptămâna viitoare”, se arată în concluziile summitului. „Dat fiind că Regatul Unit nu intenţionează să organizeze alegeri pentru Parlamentul European, nicio prelungire nu este posibilă dincolo de această dată”, au arătat oficialii de la Bruxelles în proiect. Concluzia nu este însă definitivă, până la o formă finală a documentului.