Europarlamentarul Petru Luhan a solicitat în scris Comisiei Europene să-şi exprime poziţia asupra unor studii recente care arată că multe ambalaje din plastic conțin substanțe chimice dăunătoare, precum DEHP și bisfenol A.
„Aceste substanţe pot fi absorbite de mâncarea din interior, iar consumarea lor are urmări dăunătoare asupra sănătății copiilor. Am cerut Comisiei să furnizeze un punct de vedere asupra posibilităţii interzicerii ambalării în plastic a alimentelor destinate copiilor”, a precizat europarlamentarul român.
Comisia Europeană a informat că, în prezent, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) împreună cu Agenția franceză de securitate sanitară a alimentației, mediului și muncii (ANSES) evaluează impactul acestor substanţe chimice asupra consumatorilor, iar o decizie în acest sens va fi luată până la finalul anului 2012.
„Mă bucur că sănătatea consumatorilor, mai ales a copiilor, reprezintă o prioritate pentru instituţiile europene. Nu trebuie să ignorăm niciun aspect care ne indică un eventual pericol, iar deciziile trebuie să fie rapide şi ferme. Am convingerea că specialiştii ne vor furniza suficiente date pentru a adopta măsurile corecte”, a declarat Petru Luh
Răspunsul integral al Comisiei Europene oferit europarlamentarului Petru Luhan:
„Regulamentul-cadru (CE) nr. 1935/2004 prevede ca substanțele utilizate la fabricarea de materiale destinate să vină în contact cu produsele alimentare, cum sunt ambalajele din plastic, să fie autorizate numai după o evaluare a siguranței de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. Evaluarea siguranței ia în considerare posibilul transfer al substanțelor în produsele alimentare, inclusiv în produsele alimentare care sunt consumate de către copii. Substanțele pentru materiale plastice sunt autorizate împreună cu condițiile de utilizare și/sau limitele de migrare din Regulamentul (UE) nr. 10/2011. De exemplu, utilizarea bisfenolului A este interzisă în biberoane și autorizată în alte materiale din plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare cu o limită de migrare de 0,6 mg per kg de produs alimentar pe baza evaluării riscurilor realizate de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Comisia își va revizui poziția până la sfârșitul anului 2012, după ce EFSA examinează evaluarea de risc finală a Agenției franceze de securitate sanitară a alimentației, mediului și muncii (ANSES) și rezultatele studiilor în curs privind dozele scăzute.”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro