Cuprins:
Consiliul de Securitate al ONU are un cuvânt decisiv
UE pune bazele preliminare pentru ridicarea pe scară largă a sancțiunilor împotriva Siriei, incluzând transportul, exporturile de petrol și gaze, activități financiare și bancare, potrivit unui document neoficial întocmit de statele membre.
Situația este analizată cu mare atenție de UE, pentru a evita implicarea facțiunilor legate de Al-Qaeda, cum ar fi Hay’at Tahrir al-Sham (HTS), în cazul ridicării sancțiunilor.
Consiliul de Securitate al ONU urmează să ia o decizie înainte ca acordul să fie implementat de Uniunea Europeană.
„Va depinde de evaluarea noastră comună a entității HTS și a liderului său Al-Sharaa, dar și a evoluției din Siria”, se spune în documentul neoficial.
„Orice eliminare a grupului ar trebui să se bazeze pe condiții, pentru a preveni orice risc de finanțare a terorismului și pentru a se asigura că Siria nu se va transforma într-un loc pentru grupuri teroriste la care luptătorii străini ar dori să se alăture”, se mai arată în draft.
Ședință pe 27 ianuarie pentru ridicarea sancțiunilor împotriva Siriei
Documentul neoficial a fost elaborat de Consiliul UE pentru negocieri și este de așteptat să fie discutat punctual și posibil acceptat în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE din 27 ianuarie.
Bashar al-Assad și afiliații săi nu pot beneficia de clemență și vor fi în continuare supuși sancțiunilor, potrivit documentului.
Facțiunea islamică HTS a dus la căderea regimului Bashar al-Assad. Grupul a fost afiliat la Al-Qaeda din Siria și a avut legături cu ISIS în regiune.
De la căderea regimului Assad la începutul lunii decembrie a anului trecut, țările UE au fost deschise să-și schimbe abordarea geopolitică față de Damasc.
Ce prevede documentul neoficial
Conform documentului, țările UE doresc să ridice restricțiile asupra companiilor aeriene, cum ar fi Syrian Arab Airlines, pentru a „facilita operațiunile de zbor civil între UE și Siria”.
O eliminare a „interdicției de export a tehnologiei petrolului și gazelor, precum și a restricțiilor privind exportul și participarea la proiecte de infrastructură și finanțare” se numără printre punctele propuse în lucrare.
De asemenea, sunt prevăzute restricții ridicate pentru „activele comerciale de mare valoare, cum ar fi vehiculele”, pentru a le permite sirienilor să își mute afacerile în țară.
Redeschiderea relațiilor bancare și de investiții se numără printre propunerile enumerate. „Canalele financiare dintre UE și Siria trebuie redeschise, inclusiv restabilirea unor relații bancare între băncile siriene și cele din UE”, se arată în document.