„Aceasta nu se întâmplă în fiecare zi, dar acum UE este pe aceeași linie. Avem deja sancțiuni care vizează persoane. Iar acum avem sancțiuni în șapte sectoare economice, începând de la arme și până la tutun sau îngrășăminte, adică potasiu, un important produs de export pentru Belarus”, a precizat ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn.
La rândul său, ministrul german de externe, Heiko Maas, a afirmat că măsurile vor afecta „masiv” Belarusul și fondurile de care depind „Lukașenko și regimul său”.
Miniștrii de externe din statele UE au discutat mai întâi cu opozanta belarusă în exil Svetlana Tihanovskaya, apoi au început reuniunea Consiliului UE Afaceri Externe. Ei eu aprobat adăugarea a 78 de nume și opt entități la lista responsabililor belaruși sancționați de reprimarea opoziției.
În ce constau sancțiunile economice
Concret, UE va sista importurile anumitor tipuri de potasiu și produse petroliere din Belarus, prin care și motorina. De asemenea, au fost interzise orice împrumuturi sau vânzarea unor anumite produse financiare către bănci sau alte instituții financiare belaruse.
Tot prin pachetul de măsuri va fi consolidat embargoul asupra armelor, fiind incluse aici și armele de vânătoare și de sport. Vor fi interzise vânzarea către Belarus a produselor cu dublă întrebuințare (civilă și militară) și a echipamentelor de supraveghere.
Liderii europeni speră că astfel îl vor determina pe președintele Aleksandr Lukașenko să părăsească puterea. Potrivit șefului diplomației europene, Josep Borell, sancțiunile „sunt un mijloc de a face presiune asupra guvernului din Belarus și ele vor face rău”.
Liderul opoziției, Svetlana Tihanovskaya, crede că aceste măsuri „pot contribui la încetarea violenței și eliberarea oamenilor”.
Sancțiunile impuse până acum, care vizează 88 de membri ai regimului, inclusiv pe Lukașenko, nu au avut un asemenea efect. Din contră, reprimarea opoziției belaruse s-a accentuat, mai notează sursa citată.