Ambii producători de medicamente din SUA au dezvoltat pastile antivirale care au demonstrat o eficacitate promiţătoare în studiile efectuate pe adulţi cu COVID-19 care prezintă un risc ridicat de a face forme grave de boală, cu Pfizer la 89% şi Merck în jur de 50%.
Oficialii UE au discutat despre procurarea medicamentelor pentru COVID-19 în cadrul unei întâlniri de săptămâna trecută, a spus sursa UE, subliniind că blocul comunitar vrea să se mişte cât mai repede posibil pentru a cumpăra noi tratamente, dar să aibă mai multe garanţii privind siguranţa lor.
Pilula produsă de Merck a fost până în prezent aprobată în Marea Britanie. Marea Britanie a procurat 480.000 de serii de tratamente cu pilula Merck şi 250.000 de tratamente ale Pfizer.
Între timp, preşedintele american Joe Biden a declarat săptămâna trecută că Statele Unite şi-au asigurat „milioane” de serii de tratamente Pfizer şi au cumpărat, de asemenea, 1,7 milioane de tratamente Merck.
Pilula produsă de Merck a fost concepută pentru a introduce erori în codul genetic al virusului, împiedicând răspândirea acestuia în organism. Numită molnupiravir, ea acționează prin țintirea unei enzime pe care virusul o folosește pentru a se replica.
Comprimatul se va administra de două ori pe zi pacienților vulnerabili diagnosticați recent cu boala. În studiile clinice, pastila, dezvoltată inițial pentru tratarea gripei, a redus riscul de spitalizare sau de deces cu aproximativ jumătate în cazul pacienților cu COVID-19.
Medicamentul dezvoltat de Pfizer este al doilea care demonstrează eficacitate împotriva COVID-19 și primul creat special pentru a ataca virusul care provoacă boala respiratorie.
Pastila Pfizer, care va fi vândută sub numele de Paxlovid, reduce riscul de spitalizare sau deces cu 89% atunci când este administrată în termen de trei zile de la debutul simptomelor, potrivit cercetării.
Specialiștii se așteaptă ca pastilele Pfizer și Merck, care vor putea fi eliberate de farmacii și administrate acasă, să ajungă la mult mai mulți oameni decât tratamentele cu anticorpi monoclonali, care sunt de obicei administrate intravenos, doar în clinici.
Pfizer se aşteaptă să producă peste 180.000 de serii de tratamente până la sfârşitul anului 2021, în timp ce Merck plănuieşte o producţie de 10 milioane de tratamente. Ambele companii intenţionează să intensifice producţia acestor pastile în 2022.
Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!