Uniunea Europeană și-a exprimat joi îngrijorarea cu privire la informațiile potrivit cărora autoritățile elene folosesc o armă sonică pentru a îndepărta migranții care se apropie de frontieră.
Reacția a venit după ce agenția de presă Associated Press a relatat luni că oficialii greci de la granița cu Turcia au folosit această metodă împotriva migranților.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Adalbert Jahnz, a declarat joi că oficialii „au observat cu îngrijorare relatările media” privind folosirea Dispozitivelor Acustice cu Rază lungă de Acțiune (LRAD) la granița Greciei cu Turcia.
Potrivit Associated Press, Jahnz a declarat că executivul UE va solicita informații de la Atena cu privire la folosirea acestei arme sonice.
Oficialul a sugerat totodată că folosirea acestei tehnologii ar putea încălca legislația UE pentru drepturile fundamentale ale omului.
În vreme ce modalitatea protejării granițelor este prerogativa fiecărui stat membru în parte, abordarea trebuie să fie „conformă cu respectarea drepturilor omului, inclusiv a dreptului la demnitate”.
Critici au venit, joi, și de la Monitorul pentru Drepturile Omului în regiunea UE-Mediterana, o organizație non-guvernamentală.
Organizația a subliniat că folosirea armelor sonice este „periculoasă, experimentală și discriminatorie”.
Folosirea acestor dispozitive pentru a-i împiedica pe migranți să treacă granița transformă UE într-o „fortăreață digitală”. „Îndepărtarea migranților fără a le da posibilitatea de a cere azil este ilegală, conform legii europene și internaționale”, a avertizat organizația.
Un clip postat de o televiziune elenă arată cum funcționează dispozitivele sonice.
Atena admite: „Un instrument la dispoziția noastră”
Tunuri sonore au fost poziţionate la sud şi nord de Evros, fluviul care delimitează frontiera terestră dintre Grecia şi Turcia, a admis joi pentru France Presse un responsabil al poliţiei greceşti din această regiune, notează Agerpres.
Poliţia greacă a cumpărat acest echipament ultramodern după afluxul de migranţi survenit în februarie 2020, când preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a deschis graniţele ţării sale la ieşire pentru refugiaţii dornici să ajungă în Uniunea Europeană.
Zeci de mii de migranţi au pătruns atunci în Grecia şi mai multe zile la rând aceştia au avut confruntări cu poliţia greacă.
„Aceste tunuri nu au fost folosite până în prezent, întrucât nu au existat incursiuni masive pe teritoriul grec, precum cele de anul trecut”, dar ele reprezintă „unul din instrumentele la dispoziţia noastră pentru a împiedica o eventuală intrare ilegală în masă a grupurilor de migranţi pe teritoriul grec”, a explicat oficialul citat.
Aceste tunuri acustice pot emite sunete de până la 162 de decibeli, în timp ce o conversaţie normală are, de obicei, 60 de decibeli şi un joc emite 120 de decibeli, potrivit postului grec de televiziune Skai.