Cuprins:
Grupurile de opoziție, care au declarat că alegerile au fost furate, se tem că partidul de guvernământ va muta țara spre orbita Rusiei, blocând procesul de aderare la UE.
Opoziția nu recunoaște câștigul
„A fost o falsificare totală a alegerilor… Nu recunosc aceste alegeri. Fac apel la oameni să stea împreună și să spună că nu recunoaștem aceste alegeri”, a spus Zourabichvili într-o adresă televizată duminică.
Fostul președinte încarcerat, Mikheil Saakashvili, a cerut, de asemenea, proteste în masă.
„Cu siguranță, nimeni nu ar trebui să intre în parlament! Acum este timpul pentru proteste în masă. Trebuie să arătăm lumii că luptăm pentru libertate și că suntem un popor care nu va tolera nedreptatea”, a spus el pe Facebook.
Observatorii internaționali au declarat că alegerile de sâmbătă au fost „marcate de un teren de joc inegal, presiune și tensiune”.
Premierul Georgiei a fost acuzat că mută țara spre Rusia
O misiune a Parlamentului European și-a exprimat și ea îngrijorarea cu privire la „regresul democratic”, spunând că a văzut cazuri de „umplere a urnelor” și „agresiune fizică” a observatorilor.
Dar premierul în exercițiu, Irakli Kobakhidze, a respins acuzațiile de trucare a voturilor într-un interviu cu BBC după ce partidul său Visul Georgian a câștigat alegerile cu peste 54% din voturi.
Rezultatul de sâmbătă a pregătit scena pentru o confruntare politică. Zourabichvili, actualul președinte, a acuzat și Rusia că se află în spatele presupusei fraude electorale.
„Suntem martori și victime ale unei operațiuni speciale rusești, o formă modernă de război hibrid împotriva poporului georgian”, a spus ea.
Dar premierul Kobakhidze insistă că victoria partidului său „este impresionantă”. Într-o declarație, el a acuzat și opoziția că „subminează ordinea constituțională a țării” punând la îndoială victoria partidului său.
Traseul partidului Visul Georgian
La putere din 2012, Visul Georgian a urmărit inițial o agendă politică liberală pro-occidentală. Dar a schimbat direcția în ultimii doi ani.
Campania sa s-a centrat pe o teorie a conspirației despre un „partid global de război” care controlează instituțiile occidentale și care a căutat să tragă Georgia în războiul Rusia-Ucraina.
Într-o țară marcată de invazia Rusiei din 2008, partidul a oferit alegătorilor povești înfricoșătoare despre o amenințare iminentă de război, pe care doar Visul Georgian o putea preveni.
Mai mult, controversata lege a „influenței străine” a Visului Georgian, care a vizat societatea civilă, a declanșat săptămâni de proteste de stradă și a fost criticată ca o măsură în stil Kremlin pentru a reduce la tăcere dizidența.
Mișcarea a determinat Bruxelles-ul să înghețe procesul de aderare a Georgiei la UE, în timp ce Washingtonul a impus sancțiuni împotriva zeci de oficiali georgieni.
Partidul de guvernământ a lansat, de asemenea, o campanie împotriva minorităților sexuale. A adoptat măsuri care interzic „propaganda” LGBTQ, anulează căsătoriile între persoane de același sex încheiate în străinătate și interzic schimbarea de gen.
UE a avertizat că votul de sâmbătă va determina șansele Tbilisiului de a se alătura blocului de 27 de membri. Tina Bokuchava, lidera Mișcării Naționale Unite (UNM) a lui Saakashvili, care a făcut campanie pe o platformă pro-europeană, a spus că rezultatele au fost „falsificate” și alegerile „furate”.
Traseul spre UE ar putea avea o turnură neașteptată
În mijlocul temerilor că visele de aderare la UE ale Georgiei se năruie, guvernul georgian a anunțat duminică că premierul ungar Viktor Orban, un aliat de nădejde al partidului de guvernământ și actualul deținător al președinției rotative a UE, va vizita țara luni.
Orban s-a grăbit să felicite Visul Georgian pentru o „victorie copleșitoare” sâmbătă, după ce un exit-poll a arătat că guvernul este în frunte.
Rusia a declarat luni că părți externe încearcă să destabilizeze Georgia, după ce Statele Unite și Uniunea Europeană au cerut o investigație asupra presupuselor încălcări în alegerile parlamentare de acolo.
Partidul de guvernământ Visul Georgian a câștigat alegerile cu aproape 54% din voturi, conform rezultatelor oficiale contestate de opoziție.
Dmitri Peskov a negat orice interferență rusă în vot
Guvernele occidentale sunt îngrijorate de ceea ce percep ca o orientare a Georgiei departe de Europa și spre Moscova, la mai bine de trei decenii după ce națiunea caucaziană a câștigat independența odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice.
Președintele Salome Zourabichvili, oponent al Visului Georgian, a descris duminică rezultatul drept o „operațiune specială rusă”. Ea nu a clarificat ce a vrut să spună prin acest termen.
Peskov a declarat că Rusia respinge ferm astfel de acuzații. El a spus că au existat încercări ale actorilor europeni de a interfera în alegeri, dar nu din partea Moscovei.
„Respingem cu tărie astfel de acuzații – după cum știți, acestea au devenit standard pentru multe țări. La cel mai mic lucru, acuză imediat Rusia de interferență. Nu, nu este adevărat. Nu a existat nicio interferență și acuzațiile sunt absolut nefondate”, a spus Peskov.