Documentele arată că aceasta, unul dintre oficialii de top ai UE între 2010 și 2014, s-a oferit după ce a părăsit funcția de la Bruxelles să aranjeze o serie de întâlniri pentru Uber cu oficiali europeni și politicieni olandezi.
Kroes a fost comisar european între 2004 și 2014, mai întâi pentru Concurență, apoi pentru Agenda Digitală. Între 2010 și 2014 a fost și vicepreședinte al Comisiei Europene.
Acțiunile sale vin în contradicție cu restricțiile impuse, care prevăd o perioadă de 18 luni în care aceasta nu avea voie să desfășoare activități ce au legătură cu funcția anterioară.
OLAF, biroul antifraudă al UE, a precizat că, „după o evaluare preliminară a acuzațiilor”, directorul său general a decis deschiderea unei investigații.
Agenția a mai spus că investigația va aduna dovezi, fie pentru inculpare, fie pentru disculpare.
O investigație durează circa 2 ani
Oficiul nu a impus un termen-limită pentru completarea investigației, dar o investigație medie durează 25 de luni, ceea ce înseamnă că nicio concluzie nu va putea fi trasă până la mijlocul lui 2024.
The Guardian a contactat-o pe Kroes pentru a comenta investigația. Aceasta a negat anterior orice comportament inadecvat.
Uber a numit-o în mai 2016 drept președinte al consiliului său consultativ de politici publice.
Presiune asupra Comisiei Europene
În urma documentelor apărute, Comisia Europeană a primit solicitări de deschidere a unei investigații independente. Activiștii care luptă pentru transparență acuză Executivul UE în privința faptului că oficialii se îndreaptă către locuri de muncă în domeniile pe care le-au reglementat.
Parlamentarii europeni din grupurile social-democrat și cel al verzilor au cerut Comisiei să ia în calcul sancțiuni financiare contra lui Kroes, respectiv să îi taie pensia specială pe care o primește, dacă se dovedește că nu a acționat cu integritate.
Comisia a refuzat să discute corespondența sa cu Kroes, dar a promis că îi va scrie pentru a cere „clarificări” în privința acuzațiilor.
Uber a precizat că Kroes a părăsit consiliul său consultativ în 2018 și ulterior a introdus noi ghiduri privind lobby-ul.