„Propunerea de dublare a contribuţiei” presupune alocarea a încă 500 de milioane de euro, pentru a ajuta Ucraina cu armament împotriva invaziei ruse.
„Sunt sigur că liderii (UE) vor susţine această propunere”, a anunţat el.
Fondurile destinate înarmării Ucrainei provin din fondul „Facilitatea europeană pentru pace”, dotat cu cinci miliarde de euro, înfiinţat şi finanţat de către statele membre UE, în afara bugetului Uniunii.
Utilizarea banilor din acest fond trebuie decisă în unanimitate, însă guvernele statelor care nu vor să fie responsabile de livrarea de armament au posibilitatea să recurgă la o „abţinere constructivă”, pentru a nu bloca o decizie.
„Materialele trebuie să se afle pe lista armamentului cerut de Ucraina, iar rambursările sunt retroactive, de la 1 ianuarie 2022”, a precizat un oficial european.
Guvernul ucrainean a precizat că are nevoie de sisteme de apărare antiaeriană şi armament antitanc.
Armamentul este trimis în Polonia, care și-a asumat rolul de țară de depozitare și de distribuitor al ajutorului militar oferit guvernului ucrainean.
„Vom fi mult mai discreţi cu privire la ceea ce facem”, subliniază acest oficial european.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ameninţat că ţările care susţin Ucraina vor fi atacate, iar ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a catalogat drept „periculoase” aceste livrări de armament ale Occidentului.