Astfel, au fost aprobate noi sancțiuni împotriva cetățenilor belaruși care joacă un rol important în atacurile împotriva Ucrainei, a precizat președinția franceză a UE, pe Twitter.

Sancțiunile vor lovi, de asemenea, „unele sectoare economice, în special lemnul, oțelul și potasiul”, potrivit unui comunicat al instituției.

Un oficial al blocului comunitar a declarat săptămâna aceasta că unul dintre obiectivele noilor sancțiuni împotriva Minskului îl reprezintă oprirea exporturilor de noi mărfuri din Belarus către UE, care să se adauge bunurilor deja supuse sancțiunilor UE impuse după ce președintele Alexander Lukașenko a înăbușit protestele împotriva sa în urma alegerilor din august 2020.

Este de așteptat ca unele dintre sancțiuni să corecteze lacunele măsurilor restrictive existente.

„Aceste măsuri vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE pentru a intra în vigoare”, a transmis președinția franceză în comunicat, fără a indica momentul exact al publicării.

Deși exporturile Belarusiei de potasiu și de produse petroliere în UE sunt deja interzise, diplomații europeni au arătat că țara condusă de Lukașenko încă exportă potasiu în blocul comunitar prin Ucraina și și-a crescut exporturile de produse petroliere obținute din cărbune.

Miercuri, 2 martie, s-a intrat în a șaptea zi a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat, pe 24 februarie, lansarea ofensivei împotriva țării conduse de Volodimir Zelenski, afirmând că este vorba despre o „operațiune militară specială de eliberare”.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia.

Urmărește-ne pe Google News