„Nu a fost niciodată ușor. Este la fel și acum cu cel de-al șaselea pachet”, a declarat von der Leyen, într-o conferință de presă, la sosirea sa înaintea summitului extraordinar al celor 27 de lideri UE.
Este foarte important să avem echitate pentru toți, nu am găsit încă o soluție pentru asta. Așteptările mele sunt scăzute că se va rezolva în următoarele 48 de ore. Dar sunt încrezătoare că după aceea va exista o posibilitate.
Ursula von der Leyen:
UE are nevoie de aprobarea tuturor statelor membre pentru a introduce sancțiunile, deși le-a anunțat în urmă cu aproape o lună.
Al șaselea pachet de sancțiuni propune eliminarea treptată a importurilor de petrol din Rusia, dar nu una aplicată imediat, ci în etape.
Viktor Orban critică ”iresponsabilitatea” UE
Înaintea summit-ul liderilor UE de la Bruxelles, premierul Ungariei Viktor Orban a criticat Comisia Europeană pentru comportamentul „iresponsabil” din cauza modului în care a gestionat propunerea unui embargo asupra importurilor de petrol rusesc, potrivit BBC.
Liderul ungar a sugerat că Comisia – care elaborează legi pentru statele membre – nu a reușit să negocieze în mod corespunzător embargoul cu țările membre și a spus că propunerea a venit „din senin”, fără a răspunde la întrebările privind securitatea energetică a Ungariei.
Energia este o problemă serioasă. Avem nevoie de soluții și apoi de sancțiuni.
Viktor Orban:
Ungaria, care se bazează foarte mult pe petrolul rusesc, este principalul stat UE care se opune unei interdicții a importurilor de petrol din Rusia. Rezerve privind măsurile au și alte state membre, în special Republica Cehă şi Slovacia.
Guvernul de la Budapesta a motivat că Ungaria, neavând ieşire la mare, nu are alternative de înlocuire a petrolului pe care-l importă din Rusia prin conducte, având mai întâi nevoie de extinderea capacităţii conductei ce trece prin Croaţia, iar rafinăriile ungare ar avea nevoie de până la patru ani pentru a-şi adapta procesele tehnologice astfel încât să poată prelucra petrol cu caracteristici diferite de cel extras din Rusia, notează Agerpres.
Pentru toate acestea, Budapesta a cerut Bruxellesului finanţări europene, respectiv circa 750 de milioane de euro pe termen scurt şi 18 miliarde de euro pe termen lung.