„În contextul situaţiei COVID din China, Comisarul (pentru Sănătate) Stella Kyriakides i-a contactat pe omologii săi chinezi pentru a le oferi solidaritate şi sprijin din partea UE. Aici este vorba atât despre expertiză de sănătate publică, cât şi despre donaţii ale unor vaccinuri adaptate la variante ale virusului SARS-CoV-2”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.
China nu a răspuns încă la ofertă, a spus reprezentantul Executivului comunitar. El nu a precizat cantitatea de vaccinuri oferită de UE și nici cine sunt producătorii acestor seruri.
Întrebată dacă Beijingul va accepta oferta UE, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a evitat un răspuns direct, declarând pentru Reuters că ratele de vaccinare din China şi capacităţile de tratament au continuat să crească şi că proviziile necesare (de echipamente, vaccinuri şi medicamente n.r.) sunt „adecvate”.
Ea a mai precizat că Beijingul este deschis „pentru consolidarea solidarităţii şi cooperării cu comunitatea internaţională” pentru a răspunde provocărilor pandemice, dar a precizat şi că „poate satisface cererea oricui va dori să se vaccineze”.
China și-a imunizat populația doar cu vaccinuri cu virus inactivat
Până în prezent, Beijingul a optat să folosească doar vaccinuri produse în China – vaccinuri cu virus inactivat, nu de tipul celor bazate pe tehnologia ARN mesager (precum serurile dezvoltate de Moderna și Pfizer/BioNTech) – pentru populaţia sa.
Luna trecută, Germania a expediat 11.500 de vaccinuri împotriva COVID produse de BioNTech către companii germane și ambasade și consulate din China, pentru a fi utilizate de cetățenii germani de acolo.
O sursă familiarizată cu situația a declarat la momentul respectiv că se poartă discuții cu alte guverne din Uniunea Europeană pentru a le furniza aceste vaccinuri și cetățenilor de alte naționalități.
Experții în domeniul sănătății din UE urmau să se întâlnească marți pentru a discuta situația COVID în statele membre, înainte unei reuniuni programate pentru miercuri, când reprezentanții guvernelor țărilor din blocul comunitar vor analiza posibilitatea adoptării unei abordări comune a UE față de călătorii care vin din China.
Foto: Profimedia Images
Saurin • 04.01.2023, 09:16
Din nou, politicienii UE sunt iresponsabili. La cate cipuri sunt necesare pentru a fi bagate in vaccinurile pentru chinezi, se va agrava criza semiconductorilor. De la televizoare la instalatii de brad cantatoare, toate includ cipuri, iar pretul lor va creste. Oare chiar se vrea sa fim distrusi ca popor?