„Până în 24 februarie, exact la un an de la începerea invaziei, ne propunem să instituim al zecelea pachet de sancţiuni”, a anunţat von der Leyen, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Astăzi, Rusia plăteşte un tribut greu, căci sancţiunile noastre îi erodează economia, făcând-o să dea înapoi cu o generaţie”, a adăugat șefa Comisiei Europene.

În același timp, Zelenski a cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei, subliniind că efectele celor existente „s-au atenuat”.

Rusia „îşi accelerează capacitatea de a se adapta sancţiunilor existente”, a atenţionat Zelenski.

Ursula von der Leyen și mai mulți membri ai echipei sale de comisari au sosit joi la Kiev pentru un summit de două zile care are menirea de a transmite un semnal puternic, atât Kievului, cât și Rusiei, la aproape un an de la debutul invaziei.

Sancțiunile impuse de UE împotriva Rusiei

Bruxelles-ul a impus de aproape un an o serie de sancţiuni severe pentru a limita veniturile Moscovei pentru a susține invazia în Ucraina.

Una dintre cele mai semnificative măsuri este plafonarea preţului la exportul de petrol rusesc la nivelul de 60 de dolari, stabilită la începutul lunii decembrie, amintește AFP.

Această limitare stabilită de UE, G7 şi Australia „costă deja Rusia circa 160 milioane de euro pe zi”, a indicat şefa Comisiei Europene.

De asemenea, la începutul lunii decembrie, UE a instituit un embargo la ţiţeiul rusesc transportat pe cale maritimă.

Urmărește-ne pe Google News