Contractul inițial a fost semnat în mai 2021 și prevedea că UE va cumpăra 900 de milioane de doze de la Pfizer/BioNTech, cu o opțiune pentru încă 900 de milioane, până la sfârșitul anului 2023.
Aproximativ jumătate sau mai mult din primele 900 de milioane de doze din acel contract nu au fost încă livrate, deoarece cererea a scăzut anul trecut. UE nu a exercitat opțiunea suplimentară.
Comunicatele emise de Comisia Europene și Pfizer/BioNTech nu precizează cu câte doze se va reduce contractul, dar o sursă familiară cu negocierile a declarat pentru Reuters că modificarea contractului reduce cu aproximativ o treime numărul dozelor rămase pe care UE trebuie să le cumpere.
Aproximativ jumătate sau mai mult din primele 900 de milioane de doze din contract nu au fost încă livrate, deoarece cererea a scăzut anul trecut, iar UE nu a exercitat opțiunea pentru doze adiționale. Actualul amendament reprezintă o reducere de 150 de milioane de doze.
În schimb, statele membre UE vor trebui să plătească o taxă pentru fiecare doză anulată, a spus sursa, refuzând să spună care ar fi taxa. La rândul lor, Pfizer și Comisia Europeană au refuzat să ofere detalii despre această taxă.
Contractul modificat precizează că UE va continua să aibă acces la vaccinuri adaptate noilor variante de îndată ce acestea vor fi autorizate de autoritățile de reglementare.
Contractul modificat corespunde „nevorilor în evoluție”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, într-o declarație.
De mai bine de două luni, Kyriakides îndeamnă statele membre UE să accepte modificarea contractului negociată de Comisia Europeană.
În declarația sa de vineri, Comisia a declarat că unele state membre au decis să renunțe la acordul modificat, refuzând să menționeze care țări. Aceste țări vor continua să fie legate de actualul contract, se arată în comunicat. O sursă a Comisiei a spus că acele țări sunt Polonia și Ungaria.
România a plătit jumătate de miliard de euro pentru achiziționarea a 35 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID, potrivit datelor Ministerului Sănătății obținute de Libertatea. Peste un sfert dintre ele au fost declarate pierderi sau au expirat.
Jumbo • 27.05.2023, 11:21
Platim vaccinurile inutile bagate pe gat. Vom plati o taxa si pt cele nelivrate. Platim tot noi si sa le distrugem. O platim si pe Ursula ca sa negocieze platitul degeaba😀😀😀. Slava Ucraina, hahahahahahaha.
pikpik • 27.05.2023, 00:01
"În schimb, statele membre UE vor trebui să plătească o taxă pentru fiecare doză anulată, a spus sursa, refuzând să spună care ar fi taxa. La rândul lor, Pfizer și Comisia Europeană au refuzat să ofere detalii despre această taxă." Tupeu mare: adicå vreti ca cetåtenii EU så plåteascå dar så nu stie pt. ce...din ce in ce seamånå a dictaturå tot ce pune la cale EU. Si cand må gandesc ce mult visam så fim inclusi in EU...