Kovesi a precizat că autoritățile fiscale din UE nu reușesc să colecteze anual aproximativ 130 de miliarde de euro din TVA, din care între 30 și 60 de miliarde de euro se pierd prin fraudă sau „pur și simplu sunt furate” din vistieria țării.

„Dacă aș fi fost ministru de finanțe, probabil că mi-aș fi pierdut somnul din cauza asta. Mai ales în contextul economic actual, când inflația este foarte mare”, a spus Kovesi.

Fosta șefă DNA regretă faptul că încă trebuie să convingă anumiți lideri europeni de importanța activității EPPO.

„Ne confruntăm cu o înțelegere destul de limitată a implicațiilor pe care le are pentru orice economie faptul că organizațiile criminale sunt capabile să provoace astfel de pagube doar cu ajutorul fraudei în materie de TVA.

Laura Codruța Kovesi:

Singurul lucru pe care îl poate face EPPO pentru a încerca să corecteze situația este să sesizeze Comisia Europeană, lucru pe care l-a făcut deja în cazul Sloveniei și al Poloniei, a scris g4media.ro.

Bilanțul primului an de activitate arată că s-au deschis 929 de anchete, s-au emis 28 de rechizitorii și s-au obținut patru condamnări, dar și hotărâri judecătorești de înghețare a unor active în valoare de 259 de milioane de euro.

„O provocare”, a descris Kovesi primul an de mandat la șefia Parchetului European, apoi a adăugat că obiectivul pentru anul viitor este de a consolida ceea ce s-a realizat. „Lucrăm în interesul cetățenilor europeni și le protejăm banii. Cei care trebuie să fie speriați sunt infractorii”, a spus Kovesi.

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Kovesi, și-a început activitatea pe 1 iunie 2021, după mai multe luni de întârziere. EPPO este o instituţie independentă, însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, precum corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Urmărește-ne pe Google News