În luna aprilie, ministrul polonez al sănătății, Adam Niedzielski, a declarat că Varșovia a informat Comisia Europeană și Pfizer că nu va mai primi și nu va mai plăti pentru vaccinurile anti-COVID-19, prevăzute în cadrul unui contract de furnizare co-negociat de UE, recunoscând că acest lucru ar declanșa un conflict juridic.
Polonia a invocat clauza de forță majoră din contractul cu Pfizer, în contextul războiului din Ucraina, care a dus la un aflux de aproximativ 3 milioane de refugiați ucraineni în țară și a pus la grea încercare finanțele Varșoviei. Vorbind la postul de știri TVN24, Niedzielski a declarat că Executivul de la Varșovia va refuza atât să plătească, cât și să primească alte doze, pentru că există deja un surplus de vaccinuri în țară.
„Nu există niciun raționament coerent pentru a invoca forța majoră”, a declarat oficialul Comisiei Europene, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, din cauza caracterului sensibil al problemei.
„Războiul din Ucraina nu a făcut nimic în sensul de a schimba necesităţile de vaccinare ale Poloniei, ba, mai mult, acum trebuie să vaccineze refugiaţi”, a precizat oficialul european.
Comisia Europeană a refuzat să comenteze, notează Reuters.
În aprilie, un purtător de cuvânt al executivului UE a declarat jurnaliștilor că statele membre sunt obligate să respecte obligațiile contractuale.
Pfizer a refuzat să comenteze dacă intenționează să înceapă o acțiune în justiție, dar un purtător de cuvânt al companiei a declarat: „Fiind conștienți de nevoile locale, încercăm să oferim soluții pragmatice la solicitări ori de câte ori este posibil”.
Polonia susține că încă patru state UE vor să renegocieze contractele
„În cazul Pfizer, lucrăm cu două firme de avocatură din Belgia”, a declarat luni Wojciech Andrusiewicz, purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez al Sănătății, pentru Reuters, adăugând că un conflict juridic nu a început în mod oficial.
„Din păcate, nu reuşim deocamdată să vedem solidaritate din partea Comisiei Europene. Pe de altă parte, alte patru state UE sunt interesate de negocieri pentru a face contractele mai flexibile şi vor începe şi ele în curând discuţiile”, a adăugat oficialul polonez, fără să detalieze.
El a declarat că discuțiile similare cu Moderna, care furnizează, de asemenea, vaccinuri anti-COVID-19 țărilor UE, au fost „foarte bune”. Moderna nu a oferit până în prezent un punct de vedere asupra acestui subiect.
UE a semnat trei contracte cu Pfizer pentru furnizarea vaccinului anti-COVID-19 pe care producătorul american l-a dezvoltat împreună cu firma germană de biotehnologie BioNTech. De asemenea, blocul comunitar a încheiat două contracte cu Moderna.
Pfizer, de departe principalul furnizor al blocului comunitar, a încheiat în luna mai a anului trecut cu statele UE cel mai mare acord de furnizare semnat vreodată în timpul pandemiei, garantând până la 1,8 miliarde de vaccinuri pentru o sumă de până la 35 de miliarde de euro (36,8 miliarde de dolari).
Țările UE au fost de acord să cumpere o parte din vaccinuri care să fie proporțională cu populația lor.
Polonia a precizat că livrările de vaccinuri prevăzute în cadrul acelui contract ar costa țara peste 6 miliarde de zloți (1,4 miliarde de dolari) până în 2023.
Aproximativ 60% din populația poloneză de 38 de milioane de locuitori a fost vaccinată cu două doze de vaccinuri anti-COVID-19 și aproximativ o treime a primit și doza booster. Această cifră este sub media UE de peste 70% de persoane complet vaccinate, jumătate din populație primind, de asemenea, o doză de suprarapel.
Foto: EPA