Instanța belgiană a ordonat companiei AstraZeneca să livreze de urgență 50 de milioane de doze de vaccin, conform calendarului:
- 15 milioane de doze până în 26 iulie, la ora 9.00.
- 20 milioane de doze până în 23 august
- 15 milioane de doze până în 27 septembrie
Decizia judecătorului a fost luată pe baza faptului că AstraZeneca și-a încălcat obligațiile contractuale cu Uniunea Europeană.
Instanța a stabilit, de asemenea, că AstraZeneca ar fi trebuit să facă toate eforturile pentru a livra vaccinurile așa cum promisese în contract, inclusiv prin folosirea spațiilor sale de producție din Marea Britanie, menționate în mod explicit în contract.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat decizia: „Decizia confirmă poziția Comisiei: AstraZeneca nu și-a respectat angajamentele pe care și le-a luat în contract. Ne bucurăm că un judecător independent confirmă acest fapt. Această decizie arată nu doar că a noastră campanie de vaccinare europeană este eficientă pentru cetățenii noștri în fiecare zi, ci și că a fost stabilită pe baze legale stabile”.
Good results for Europe!
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 18, 2021
The court judgment ordering AstraZeneca to deliver to us rapidly 50 million doses is good news for our vaccination campaign. It is also a clear recognition that our Advance Purchase Agreements have a sound legal basis.
Our vaccines strategy delivers. https://t.co/wD8OeR8vjy
Conflictul dintre AstraZeneca și Comisia Europeană a început după ce compania anglo-suedeză a anunțat că va putea livra doar 25% din cele 100 de milioane de doze promise Uniunii Europene, din cauza unor probleme de producție la fabrica din Belgia, spațiu care este deținut de compania franceză Novasep.
Pe de altă parte, deși a anunțat că livrările pentru UE vor fi reduse, compania a dat asigurări guvernului britanic că va continua producția de două milioane de doze pe săptămână pentru a-și putea îndeplini obligația contractuală de a livra 100 de milioane de doze în Marea Britanie.
În aprilie, Uniunea Europeană a dat vina pe AstraZeneca pentru că nu a reuşit să-şi atingă ţinta de a vaccina împotriva COVID-19 până la finalul lunii martie a 80% dintre cadrele sanitare şi a tuturor persoanele de peste 80 de ani.
Pe de altă parte, cererea populației UE de a fi vaccinată cu AstraZeneca e tot mai scăzută, după ce serul companiei a fost legat de posibilitatea apariției tromboemboliei.
După analiza cazurilor în care persoanele vaccinate au făcut cheaguri de sânge, Agenția Europeană pentru Medicamente, EMA, a recomandat evitarea administrării serului AstraZeneca persoanelor cu afecțiuni sangvine rare și persoanelor peste 60 de ani.
Și în România, AstraZeneca e cel mai puțin cerut ser – în ultimele 24 de ore, 1.013 doze au fost administrate, din care numai 28 ca primă doză, restul ca rapel.
Ca urmare a cererii scăzute, România a donat în mai multe rânduri doze de AstraZeneca Republicii Moldova și are în plan să și vândă din dozele nefolosite.
România a și renunțat la o parte din dozele contractate cu AstraZeneca prin Comisia Europeană.