”Comisia este pregătită să prevadă mijloacele bugetare necesare pentru a sprijini statele membre ale UE care se vor oferi pentru a ajuta refugiații să se stabilească pe teritoriul lor”, a afirmat aceasta, după o vizită la o bază militară de lângă Madrid, unde funcționează un centru de primire pentru angajații afgani ai UE din Kabul.
I am grateful to @sanchezcastejon and @JosepBorrellF for having taken the initiative to coordinate the reception of incoming Afghan EU Delegation staff and their families and for setting up this reception hub. https://t.co/Div1MY6Qqh
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) August 21, 2021
La ora actuală, nu este clar câte state ale UE s-au angajat să primească refugiați afgani pe teritoriul lor sau dacă unele guverne au refuzat.
Von der Leyen, însoțită de președintele Consiliului European, Charles Michel, și de premierul spaniol Pedro Sánchez, au vizitat clădirile de la baza din Madrid puse la dispoziția refugiaților. Pe aici trebuie să treacă toți afganii care au lucrat la Kabul pentru instituții ale UE și familiile acestora, înainte de a fi trimiși în alte țări, pentru a începe o nouă viață acolo.
Șefa CE a adăugat că nu a existat „nici un dialog politic” cu noua putere de la Kabul și, prin urmare, „nici o recunoaștere a talibanilor”.
La rândul său, Charles Michel a admis că imigrația este ”o problemă dificilă în UE” și a pledat pentru stabilirea ”migrațiilor regulate și ordonate”.
La rândul să, premierul spaniol a spus că o parte dintre afganii sosiți la centrul de la Torrejon de Ardoz – care are o capacitate de 800 de persoane, au fost repartizați spre Danemarca și unele state baltice.