În contextul reducerii livrărilor de gaz rusesc din acest an, Europa a luat măsuri de urgență și astfel începe iarna cu rezervoarele pline de combustibil. Un avantaj a fost reprezentat și de temperaturile ridicate din această toamnă, care au ajutat la economisirea gazelor.
Dar anul viitor poate reprezenta un test și mai dur decât criza energetică ce a dus la creșterea facturilor europenilor, avertizează IEA, care estimează că UE ar putea înregistra un deficit de gaz de 27 de miliarde de metri cubi în 2023.
„Este o provocare serioasă”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, într-o conferință de presă la Bruxelles, adăugând că deficitul ar fi fost de aproximativ 60 de miliarde de metri cubi fără măsurile urgente de răspuns ale UE.
Agenția Internațională pentru Energie precizează că potențiala penurie de gaze ar putea fi evitată prin extinderea subvențiilor și a politicilor de economisire a energiei prin renovarea caselor și înlocuirea încălzirii pe bază de combustibili fosili cu pompe de căldură. Totodată, este importantă continuarea planurilor UE de extindere masivă a folosirii energiei regenerabile.
De asemenea, AIE a cerut campanii mai eficiente astfel încât consumatorii să fie încurajați să folosească mai puțină energie.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că aprovizionarea cu gaz a UE este „sigură pentru această iarnă”, iar blocul comunitar se pregătește pentru următorul sezon rece.
Foto: EPA