Acordul Ceta s-a semnat la Bruxelles, la ora 13.00 GMT. Deși inițial summitul pentru semnarea acestuia a fost programat la 9.30 GMT, el a fost amânat până la 11.00 GMT din cauza întârzierii premierului canadian Justin Trudeau. Acesta a reușit să ajungă în capitala Belgiei, la scurt timp după ora 11.00 GMT. După ratificarea de către Parlamentul European, în lunile viitoare, acordul va intra în aplicare parțială și provizorie, cât timp se va afla în procedura de aprobare de fiecare din legislativele naționale ale statelor membre.

Reprezentantul Permanent al României la UE, Luminița Odobescu, a semnat sâmbătă Acordul Cuprinzător Economic și Comercial UE-Canada.

Semnarea documentului s-a desfășurat la Palatul Egmont, sediul Ministerului de Externe de la Bruxelles, în prezența, printre alții, a comisarului european pentru comerț, Cecilia Malmstrom, care a negociat acordul în numele Celor 28.

Românii vor scăpa de vizele pentru Canada, de la sfârșitul anului viitor

Semnarea CETA a devenit posibilă după ce Belgia a fost în măsură să își dea acordul. Parlamentul regiunii belgiene francofone Valonia a dat vineri undă verde, după ce blocase întreg procesul cu câteva zile înaintea încheierii.

După negocieri maraton cu Comisia Europeană, apoi cu Canada și în final cu guvernul federal belgian și cu celelalte regiuni belgiene, Paul Magnette, șeful executivului valon, a anunțat joi că s-a ajuns la o poziție comună a Belgiei referitoare la CETA. Compromisul belgian a fost acceptat de ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene.

De acordul CETA erau legate speranţele românilor de a călători fără vize în Canada, începând de anul viitor. Ottawa a fost de acord să ridice restricţiile de la 1 decembrie 2017, dar doar dacă tratatul de liber schimb cu Uniunea Europeană va fi semnat. Astfel, de la sfârșitul anului viitor, românii vor scăpa de vizele pentru Canada.

Comisia Europeană consideră că acest acord comercial este cel mai avantajos pe care Uniunea l-a încheiat vreodată.

 
 

Urmărește-ne pe Google News