Într-un comunicat de presă semnat de Shinzo Abe, Donald Tusk și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker au lăudat acordul semnat și au lansat săgeți la adresa liderului de la Washington: ”Sărbătorim semnarea unui acord comercial extrem de ambiţios între două dintre cele mai mari economii din lume”.
Într-o conferinţă de presă comună, fără să menţioneze numele lui Trump, cei trei lideri au insistat îndelung asupra rolului de port-drapel al liberului schimb, în contextul în care preşedintele american face să planeze ameninţarea unui război comercial. ”Semnarea acestui acord de parteneriat economic arată lumii voinţa politică de nezdruncinat a Japoniei şi Uniunii Europene de a fi campioanele liberului schimb şi de a ghida lumea în această direcţie, în contextul răspândirii protecţionismului”, a insistat Abe.
”Transmitem un mesaj clar, care spune că facem front comun contra protecţionismului. Incertitudine politică, retorică agresivă, imprevizibilitate, iresponsabilitate sunt riscuri reale la adresa întreprinderilor noastre, ci nu în acorduri comerciale”, a conchis Tusk.
Juncker a menținut tonul spunând că ”noi arătăm că suntem mai puternici şi mai bine poziţionaţi atunci când lucrăm împreună (…). Nu există protecţie în protecţionism”.
Acordul, care urmează să fie votat de Parlamentul japonez urmează să fie supus până la sfârşitul anului și aprobării Parlamentului European (PE) în vederea unei intrări în vigoare în 2019. Spre deosebire de acordul UE-Canada (CETA) – contestat în prezent de Italia -, el nu trebuie să fie ratificat de fiecare Parlament naţional din UE.
Intitulat Jefta (Japan-UE Free Trade Agreement), acest pact, cel mai important negociat vreodată de UE, vizează o zonă de liber-schimb care acoperă aproape un sfert din Produsul Intern Brut (PIB) mondial şi peste 600 de milioane de locuitori.
Prin acest acord 85% din produsele agroalimentare din UE vor putea să intre în Japonia fără taxe vamale, însă, în unele cazuri, după o perioadă de tranziţie. Pentru restul produselor taxele vor scădea progresiv.
De asemenea, Tokyo se angajează să recunoscă peste 200 de indicaţii geografice – precum Roquefort, Tiroler Speck austriac, Jambon d’Ardenne belgian sau Polska Wódka – care vor beneficia ”de acelaşi nivel de protecţie ca în Europa”.
Orezul, un produs simbolic pentru japonezi, este exclus din acord.
Japonezii vor obţine, la rândul lor, un acces liber pe piaţa europeană a industriei automobilului, dar doar după o perioadă de tranziţie de mai mulţi ani.
Citește și: REZULTATE TITULARIZARE 2018. S-au afișat notele la examenul de titularizare