„Condamnăm acest atac. Luăm notă de evaluările făcute de Statele Unite, Regatul Unit şi Israel şi îndemnăm la evitarea oricărei acţiuni care ar prejudicia pacea şi stabilitatea în regiune”, a declarat Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.
Potrivit acesteia, circumstanţele atacului trebuie să fie clarificate. „Această acţiune este contrară libertăţii navigaţiei şi este inacceptabilă”, a denunţat oficialul european.
De asemenea, NATO a „condamnat ferm” atacul care a vizat petrolierul.
„Libertatea navigaţiei este vitală tuturor aliaţilor NATO şi ea este necesar să fie apărată conform dreptului internaţional”, a subliniat un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice. „Aliaţii rămân îngrijoraţi de acţiunile destabilizatoare ale Iranului în regiune şi îndeamnă Teheranul să-şi respecte obligaţiile internaţionale”, a adăugat acesta.
Luni, 3 august, ambasadorul Iranului la București a fost convocat de urgență la MAE pentru a da explicații în cazul atacului petrolierului Mercer, după ce partenerii internaţionali strategici, SUA şi Marea Britanie, au arătat că atacul a avut caracter deliberat și, respectiv, a fost coordonat de Iran.
Marea Britanie și SUA s-au alăturat Israelului şi consideră că Iranul a fost în spatele atacului petrolierului în urma căruia au fost ucişi un român şi un britanic. Va urma un răspuns pe măsură, au avertizat cele trei ţări.
Autorităţile iraniene au dezminţit orice legătură cu acest atac. „Republica islamică Iran nu va ezita să-şi protejeze securitatea şi interesele naţionale”, a avertizat luni un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Said Khatibzadeh.