„Recunoașterea celor două teritorii separatiste din Ucraina este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei și a acordurilor de la Minsk. UE și partenerii săi vor reacționa cu unitate, fermitate și hotărâre în solidaritate cu Ucraina”, au transmis pe conturile lor de Twitter, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliul European, Charles Michel, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atras atenția asupra faptului că recunoașterea independenței celor două regiuni „subminează și mai mult suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, erodează eforturile de soluționare a conflictului și încalcă Acordurile de la Minsk, la care Rusia este parte”, potrivit unui comunicat transmis de Alianță.

Șeful NATO a amintit că în 2015, „Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, care include Rusia, și-a reafirmat respectul deplin pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei”, iar Donețk și Luhansk fac parte din Ucraina.

În acest context, Stoltenberg a acuzat Moscova că alimentează conflictul din estul Ucrainei, oferind sprijin financiar și militar separatiștilor și caută un pretext pentru invadarea fostei republici sovietice.

„NATO sprijină suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Aliații îndeamnă Rusia, în cei mai puternici termeni posibili, să aleagă calea diplomației și să inverseze imediat acumularea masivă a armatei în și în jurul Ucrainei și să-și retragă forțele din Ucraina în conformitate cu obligațiile și angajamentele sale internaționale”, a mai transmis secretarul general al NATO.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre criza ucraineană și conflictul Rusia-Ucraina

Urmărește-ne pe Google News