Austria și Danemarca vor încheia un parteneriat cu Israel pentru a produce vaccinuri COVID, a anunțat premierul israelian, luni.

Premierul austriac Sebastian Kurz și omoloaga daneză Mette Frederiksen vor vizita Israelul joi pentru a discuta despre „o corporație internațională pentru fabricarea vaccinurilor”, a explicat Benjamin Netanyahu, citat de Reuters.

Mișcarea făcută de liderii de la Viena și Copenhaga este o lovitură dată strategiei comune de vaccinare planificate de Comisia Europeană anul trecut.

Strategia a nemulțumit numeroși politicieni din statele membre, din Germania până în estul UE, care au acuzat livrarea cu întârziere a vaccinurilor.

Această politică comună a avut însă și apărători. Printre aceștia, premierul român Florin Cîțu, care a subliniat săptămâna trecută că această strategie a oferit o șansă în plus statelor mici ale UE, care ar fi avut mult mai puține posibilități de a achiziționa vaccinuri în condițiile în care ar fi mers separat la negocieri cu producătorii.

În discuții cu Pfizer și Moderna

Sebastian Kurz a declarat pentru publicația germană Bild că Austria și Danemarca nu mai vor să fie dependente „doar” de vaccinurile contractate de UE și a invocat problemele de producție și procesul greoi de autorizare al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), notează Politico.

„Deși strategia a fost fundamental corectă”, a spus Kurz cu privire la abordarea UE, „EMA a fost prea înceată în aprobarea vaccinurilor și există întârzieri ale livrărilor din partea companiilor farmaceutice”.

Frederiksen a fost mai atentă cu privire la criticile adresate Comisiei Europene și a subliniat că discuțiile purtate cu Israel nu reprezintă un vot de neîncredere în UE, dar a precizat că trebuie să facă tot posibilul pentru a spori producția de vaccinuri.

„Ar putea exista o situație în care nu va trebui doar să vaccinăm, ci să revaccinăm, poate o dată pe an. De aceea avem nevoie să sporim producția de vaccinuri puternic”, a spus șefa guvernului danez.

Un oficial austriac a declarat pentru Financial Times că baza discuțiilor este planul de a construi facilități de producție pentru vaccinurile bazate pe ARN mesager.

Cele trei țări sunt deja în negocieri cu Pfizer și Moderna cu privire la aceste fabrici. Austria a și identificat un spațiu pentru această fabrică, a spus oficialul de la Viena, indicând astfel cât de avansate sunt planurile.

Cele trei țări vor discuta și despre crearea unor rezerve de vaccinuri.

Slovacia a cumpărat în secret vaccinul rusesc. Polonia se uită spre China

Între timp, numărul de țări care încearcă să își sporească livrările de vaccinuri cu seruri care nu au fost încă aprobate de EMA a continuat să crească.

Oficialii polonezi au dezvăluit luni că președintele Andrzej Duda a discutat cu omologul său chinez Xi Jinping despre posibila achiziționare a unor doze din vaccinul Sinopharm.

Slovacia, care se confruntă cu o situație dramatică, în contextul celui de-al treilea val epidemic, a anunțat și ea cumpărarea a 2 milioane de doze din vaccinul rusesc Sputnik.

Achiziția a fost ținută însă la secret până la sosirea primelor doze, scrie Euronews.

Premierul Igor Matovic a salutat luni sosirea sosirea primei tranșe de 200.000 de doze la aeroportul din Kosice și a spus că vaccinul va fi autorizat rapid de ministerul sănătății.

Ținând cont că COVID-19 nu are înclinații geo-politice și că nu vorbim despre politică, ci despre protejarea sănătății și a vieților, credem că este absolut corect să cumpărăm și vaccinul rusesc, un vaccin pe care ne putem baza.

Premierul Slovaciei, Igor Matovic:

Duminică, și Cehia a anunțat că intenționează să autorizeze folosirea vaccinului Sputnik. Cehia se află și ea într-o situație complicată, pe fondul creșterii numărului de infectări și decese.

În UE, Ungaria a fost cea care a deschis drumul pentru autorizarea și folosirea ambelor vaccinuri, cel rusesc și cel chinezesc.

Premierul maghiar Viktor Orban a ales să se imunizeze cu serul chinezesc Sinopharm și a subliniat chiar că are cea mai mare încredere în el.

La începutul lunii februarie, premierul român Florin Cîțu a declarat că Bucureștiul nu intenționează să discute cu Rusia sau China pentru achiziția de vaccinuri.

„România a avut o comunicare cu Comisia Europeană. Vom încerca să producem vaccinul în România, la Cantacuzino. Am trimis o scrisoare, în urma unei întrebări adresate de Comisia Europeană, şi ne-am arătat disponibilitatea de a produce vaccinul în România. Asta este calea pe care mergem noi”, a spus Cîțu.

Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!
 

Urmărește-ne pe Google News