În cadrul ședinței, țările din blocul comunitar au căzut de acord că e nevoie de un răspuns coordonat și au decis să „încurajeze cu fermitate” măsura testării COVID, însă nu e vorba despre o decizie impusă la nivelul UE. Hotărârea finală privind introducerea unui test negativ obligatoriu aparține fiecărui stat în parte.
Statele UE sunt îndemnate, de asemenea, să efectueze „testări aleatorii” asupra pasagerilor care sosesc din China și să monitorizeze apele uzate de la aeronave în căutarea de indicii despre orice variante noi și potențial periculoase, potrivit unui comunicat publicat de președinția suedeză a Consiliului UE.
IPCR, o instituție UE care ajută la coordonarea managementului crizelor între cele 27 de state membre, a transmis, de asemenea, că pasagerii zborurilor care leagă China de UE ar trebui să poarte măști de protecție, pe lângă alte măsuri de igienă pe care autoritățile naționale le-ar putea impune.
Măsurile propuse la nivel comunitar vin după ce unele state membre, cum ar fi Italia, Franța și Spania, au impus deja restricții, ca răspuns la focarul COVID uriaș care a lovit China după renunțarea la politica strică „zero COVID”.
Anticipând decizia UE, Beijingul a descris restricțiile de călătorie drept „inacceptabile” și „discriminatorii” și a amenințat că va răspunde cu măsuri similare.
„Ne opunem ferm încercărilor de a manipula măsurile COVID în scopuri politice și vom lua contramăsuri bazate pe principiul reciprocității”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning.