Cuprins:
Mai mulți înalți oficiali ai Uniunii Europene au sosit joi la Kiev cu promisiuni pentru mai mult ajutor militar, financiar și politic, într-o călătorie simbolică, menită să evidențieze sprijinul pentru Ucraina, în apropierea primei aniversări a invaziei Rusiei, scrie Reuters.
Dar UE va spulbera speranțele Ucrainei privind o aderare rapidă, și va oferi în schimb încurajări, subliniind în același timp că oficialii de la Kiev trebuie să ia mai multe măsuri anticorupție.
Ultimul scandal de corupție care a zguduit guvernul de la Kiev a subliniat necesitatea unor astfel de măsuri.
Dincolo de asta, un lucru este clar: Bruxelles-ul și statele membre, scrie Reuters, nu sunt dispuse să admită rapid în blocul comunitar o țară implicată în cel mai mare conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Așa cum a scris Financial Times zilele trecute, țările UE au avertizat Bruxelles-ul să nu ofere Ucrainei speranțe „nerealiste” în legătură cu o aderare rapidă.
„Un semnal puternic”
Ursula von der Leyen şi membrii executivului european au sosit joi în capitala bombardată în mod repetat de forțele ruse.
„Mă bucur să revin la Kiev, a patra vizită a mea de la invazia Rusiei. De această dată, cu echipa mea de comisari. Suntem cu toţii aici pentru a demonstra că UE sprijină Ucraina la fel de ferm ca întotdeauna şi pentru a consolida şi mai mult sprijinul şi cooperarea noastră”, a scris Von der Leyen pe contul ei oficial de Twitter.
https://twitter.com/vonderleyen/status/1621040414491910144?ref_src=twsrc%5Etfw
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va sosi vineri la Kiev pentru a lua parte la summit.
Un înalt oficial european a declarat anterior pentru Reuters care este semnificația vizitei.
„Faptul că ne aflăm la Kiev în timpul războiului este un semnal foarte puternic. Este un semnal pentru poporul ucrainean. Este un semnal pentru Rusia. Este un semnal pentru întreaga lume”, a explicat acest oficial, în ziua sosirii caravanei europene în capitala ucraineană.
Ce presupune programul summitului: joi, membrii de top ai Comisiei Europene, care face parte din executivul UE, se vor întâlni cu omologii lor din guvernul ucrainean, într-o ședință comună.
Apoi, vineri, șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, se vor întâlni cu președintele Volodimir Zelenski.
Primul summit de acest fel de la începutul războiului și până în prezent încheie practic o perioadă de două săptămâni în care Occidentul a promis un ajutor militar masiv Ucrainei, în așteptarea ofensivelor care se pregătesc în următoarele luni.
Moscova a denunțat aceste promisiuni occidentale drept provocări.
Promisiuni, dar și o temperare a așteptărilor nerealiste
La Kiev, scrie Reuters, oficialii europeni vor discuta despre suplimentarea ajutorului militar și financiar, despre facilitarea accesului produselor ucrainene pe piața UE, sprijinirea Ucrainei pentru acoperirea nevoilor energetice, aplicarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei și despre urmărirea penală a oficialilor ruși pentru crime de război.
Printre cei care au sosit Kiev se numără și Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al UE, care va anunța dublarea numărului de militari ucraineni ce vor fi antrenați de către armatele statelor membre (până la 30.000 în acest an), precum și despre alocarea a 25 de milioane de euro pentru deminarea teritoriilor eliberate de Ucraina.
Până în prezent, UE a alocat aproape 60 de miliarde de euro pentru Ucraina, potrivit oficialilor, inclusiv aproape 12 miliarde de euro pentru sprijin militar și 18 miliarde de euro pentru a ajuta la administrarea țării în acest an.
Însă, așa cum era de așteptat, UE refuză să ofere Kievului o cale rapidă de aderare. În loc să se angajeze cu privire la date, oficialii UE vor enumera mai multe condiții de aderare, de la stabilitate politică și economică la adoptarea legislației UE, de la standarde climatice la cele sociale și de sănătate.
UE va sublinia „angajamentul său de a sprijini continuarea integrării europene a Ucrainei”, după ce în iunie anul trecut i-a acordat oficial statutul de candidat la aderare.
„UE va decide cu privire la pașii următori după ce toate condițiile vor fi pe deplin îndeplinite. Ucraina și-a subliniat hotărârea de a îndeplini cerințele necesare pentru a începe negocierile de aderare cât mai curând posibil”, arată un document pregătit de oficialii UE, și consultat de Politico.
Deși recunoaște progresele înregistrate de Ucraina în lupta împotriva corupției, UE afirmă că țara trebuie să își construiască un bilanț credibil pentru a scăpa de corupția endemică.
Nu va fi singurul capitol la care Ucraina riscă să fie dezamăgită de oficialii europeni.
Este aproape sigur, scrie Reuters, că noile sancțiuni pe care blocul comunitar le pregătește împotriva Rusiei nu vor fi pe măsura așteptărilor Kievului, care a cerut ca industria nucleară rusă să fie vizată.
Fără gesturi de imagine exagerate
Oficialii Uniunii Europene care sosesc la Kiev pentru summitul UE-Ucraina de joi și vineri au fost îndemnați printr-o notă internă să respecte un cod vestimentar clar.
Mai exact, comisarii europeni și ceilalți funcționari trebuie să se îmbrace „în ținuta obișnuită de lucru” – „așa cum sunteți îmbrăcați la Bruxelles”
Ce trebuie să evite oficialii UE? „Culorile verde, kaki sau culorile prea vii”, spune nota internă trimisă săptămâna trecută și văzută de Politico.
Nota citată – trimisă de Secretariatul General al Comisiei, care se ocupă cu strictețe de serviciile de logistică și protocol pentru această călătorie – nu a oferit nicio explicație pentru interdicție.
Diplomații europeni au declarat însă că recomandările au rolul de a asigura că oficialii UE nu exagerează cu gesturile de imagine și că rămân consecvenți cu mesajul politic echilibrat.