Conform celor trei diplomați, liderii europeni se pregătesc să dea undă verde Kievului pentru a începe discuțiile oficiale privind aderarea la blocul celor 27 de țări înainte de finalul acestui an.
Ucraina se află în centrul noului efort major de extindere a UE până la 35 de țări. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat luna trecută, în discursul său anual în fața Parlamentului, că viitorul Ucrainei se află „în Uniune”.
Țările UE au acordat Kievului statutul de candidat la aderarea la UE în luna iunie, iar Comisia urmează să emită în noiembrie un „raport de progres” privind modul în care Ucraina și alți membri aspiranți îndeplinesc condițiile puse pentru aderarea la bloc, potrivit unui oficial UE care a vorbit marți cu jurnaliștii.
Odată ce raportul de progres va fi adoptat, Comisia va publica o declarație care va face „foarte greu pentru statele membre să refuză să spună «hai să deschidem negocierile» (de aderare) cu Ucraina”, a declarat un diplomat UE care, la fel ca și alții, a primit permisiunea de a discuta chestiuni confidențiale sub protecția anonimatului.
„Impulsul politic în jurul acestui lucru va fi pur și simplu prea mare pentru ca statele membre individuale să se opună. Ipoteza de lucru este într-adevăr că, până în decembrie, Consiliul European va decide să deschidă negocierile” de aderare cu Ucraina, a precizat diplomatul.
Decizia de a deschide negocieri oficiale pentru ca Ucraina să adere la UE este însă plină de probleme politice și juridice, notează publicația de la Bruxelles. Pentru a începe discuțiile, Ucraina trebuie să îndeplinească, din punct de vedere legal, șapte condiții stabilite de Comisie, inclusiv reforme judiciare și reducerea corupției. Până în august, doar două dintre cele șapte condiții fuseseră îndeplinite, a anunțat guvernul de la Kiev, la acea vreme.
Deși este posibil ca Ucraina să nu fi îndeplinit toate cele șapte condiții până în momentul în care șefii de stat și de guvern europeni se vor reuni la summitul de la jumătatea lunii decembrie, liderii UE urmează să emită o declarație politică prin care să autorizeze demararea negocierilor, chiar dacă cadrul legal de negociere nu este încă finalizat. „Scopul este de a conveni politic în decembrie asupra începerii negocierilor”, a declarat un al doilea diplomat, adăugând că o decizie juridică privind admiterea Ucrainei ar putea fi luată la începutul anului 2024.
Un al treilea diplomat a declarat că liderii europeni vor „trimite un semnal pozitiv” în luna decembrie cu privire la viitoarea aderare a Ucrainei la blocul comunitar.
Întrebat cât de mult a avansat Ucraina în îndeplinirea celor șapte criterii, un oficial UE a spus că progresele sunt încurajatoare și că doar un singur domeniu, referitor la minorități, pare problematic pe termen scurt.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
DoarDiviziaB • 04.10.2023, 19:46
Nu se va întâmpla asta cel puțin nu atâta timp cât Ucraina îngrădește dreptul minorităților de a învăța în limba maternă. Acesta este un drept garantat de constituția europeana.