Șefa Comisiei Europene a anunțat noul set de sancțiuni împotriva Rusiei:

  • inderdicție de import de cărbune din Rusia în valoare de patru miliarde de euro pe an;
  • interdicție totală de tranzacții pentru patru bănci rusești-cheie, inclusiv VTB Bank;
  • nu se va permite accesul navelor deținute sau operate de ruși în porturile UE, cu excepția produselor alimentare, energetice sau cu ajutoare;
  • interdicții de import în valoare de 5,5 miliarde de euro, inclusiv pentru lemn, ciment, fructe de mare și băuturi alcoolice;
  • interdicții de export în valoare de 10 miliarde de euro, inclusiv pentru semiconductori de înaltă tehnologie;
  • UE va lucra la sancțiuni suplimentare, inclusiv contra importurilor de petrol;

Von der Leyen a mai transmis că atrocitățile comise de trupele ruse la Bucha și în alte zone din Ucraina nu vor rămâne fără răspuns.

„Făptuitorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiți”, a mai transmis Ursula von der Leyen într-un comunicat remis presei, amintind că UE a înființat o echipă comună de anchetă cu Ucraina pentru a colecta probe și investiga crimele de război comise de forțele armate ale Rusiei.


Știre inițială:

Uniunea Europeană va propune, de asemenea, o interdicție a exporturilor către Rusia în valoare de încă 10 miliarde de euro pe an, inclusiv de semiconductori, calculatoare, tehnologie pentru gaz GNL și alte echipamente electrice și de transport, a spus sursa.

Navele și camioanele rusești nu vor putea să mai intre în UE, măsură ce va paraliza și mai mult comerțul, a spus sursa, cu excepții făcute pentru produse energetice, alimente și medicamente.

UE, formată din 27 de țări, va interzice, de asemenea, toate tranzacțiile cu banca VTB și alte trei bănci rusești care au fost deja excluse din sistemul SWIFT, a spus sursa, în timp ce alte zeci de persoane, inclusiv oligarhi și politicieni, vor fi adăugate pe lista de sancțiuni a UE.

Interzicerea cărbunelui, dacă va fi aprobată de statele UE, ar fi prima astfel de măsură pentru orice import de energie din Rusia adoptată de bloc de când Moscova a pornit invadarea Ucrainei pe 24 februarie.

Comisia Europeană a propus încă din ianuarie această măsură, în cazul în care Rusia declanșa invazia, dar, potrivit surselor Reuters, adoptarea ei a fost blocată de Germania, care este cel mai dependent stat UE de cărbunele rusesc. O sursă guvernamentală germană a declarat pentru Reuters că Germania va sprijini un embargo treptat al UE asupra importurilor de cărbune din Rusia.

Interzicerea importurilor de cărbuni ar avea un impact de 4 miliarde de euro pe an. UE a importat anul trecut petrol și gaze din Rusia în valoare de aproximativ 100 de miliarde de euro. Surse au spus că UE lucrează la măsuri privind petrolul și gazele, dar nu a luat încă nicio decizie.

Vor fi, de asemenea, propuse interdicții privind importul de lemn, ciment, cauciuc și produse chimice din Rusia, plus produse alimentare de ultimă generație, inclusiv caviar și băuturi spirtoase precum votca și care au împreună o valoare de aproximativ 5 miliarde de euro pe an, a spus sursa.

Incluzând aproximativ 10 miliarde de euro din interzicerea planificată a exporturilor de tehnologie către Rusia, noile restricții ar reduce valoarea comerțului dintre UE și Rusia cu cel puțin 20 de miliarde de euro pe an.

UE a aprobat deja patru pachete de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv înghețarea activelor băncii centrale ruse.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

 
 

Urmărește-ne pe Google News