Cel puțin 215 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 achiziționate de țările UE în perioada de vârf a pandemiei au fost aruncate la gunoi, costul estimativ suportat de contribuabili fiind de 4 miliarde de euro, arată o analiză realizată de Politico, care menționează că prețul total este probabil o subestimare.
De la aprobarea primelor vaccinuri împotriva coronavirusului, la sfârșitul anului 2020, țările UE au contractat și au primit în mod colectiv 1,5 miliarde de doze (mai mult de trei pentru fiecare persoană din Europa).
Multe dintre acestea au ajuns acum în depozitele de deșeuri medicale de pe continent.
Doze de vaccin aruncate
Calculele bazate pe datele disponibile arată că țările UE au aruncat în medie 0,7 vaccinuri pentru fiecare cetățean.
În fruntea clasamentului se află Estonia, care a aruncat la gunoi mai mult de o doză pe cap de locuitor, urmată îndeaproape de Germania.
Calculul este unul estimativ. Și asta pentru că guvernele, inclusiv Franța, a doua cea mai populată țară din UE, au fost reticente în a dezvălui amploarea risipei, scrie Politico.
Doze de vaccin aruncate, pe cap de locuitor
Calculele publicației se bazează prin urmare pe cifre din 19 țări europene – 15 care au furnizat cifre directe și patru în care volumele achizițiilor au fost relatate de presa locală. Unele cifre datează chiar din această lună, iar cele mai vechi datează din decembrie 2022.
Cifrele, spune analiza Politico, sunt cel mai probabil conservatoare, numărul real de vaccinuri aruncate fiind mult mai mare.
Germania, de exemplu, a furnizat cifrele privind deșeurile în luna iunie. La momentul respectiv, avea alte 120 de milioane de vaccinuri care stăteau în depozit. De asemenea, producătorii de vaccinuri au introdus de atunci versiuni mai noi, adaptate la cele mai recente variante de coronavirus, ceea ce face ca vaccinurile mai vechi să aibă mai multe șanse de a fi aruncate.
Un calcul conservator
Politico estimează valoarea celor 215 milioane de vaccinuri irosite la peste 4 miliarde de euro, pe baza prețurilor anunțate de presă (care nu au fost făcute publice în mod oficial).
Pentru țările care au raportat doar numărul total de vaccinuri distruse, fără a le defalca pe tipuri de vaccinuri, Politico a folosit un preț mediu ponderat de 19,39 de euro, calculat pe baza datelor furnizate de țările care au oferit o defalcare.
Din nou, această cifră este aproape sigur un minim. Dar chiar și 4 miliarde de euro reprezintă o sumă considerabilă, egală cu un proiect major de infrastructură sau, spre exemplu, cu toate cheltuielile anuale alocate Sănătății de o țară precum Croația.
Multe dintre vaccinurile acum aruncate au fost achiziționate în perioada de vârf a pandemiei, în 2021, când UE, SUA și Marea Britanie se străduiau să asigure populației un număr limitat de doze.
În acea perioadă, UE a încheiat cel mai mare contract de achiziționare a 1,1 miliarde de doze de la Pfizer/BioNTech.
Urmăriri penale în România
Acordul UE pentru achiziția de vaccinuri a fost lăudat la vremea respectivă. Cu timpul, tot mai multe semne de întrebare au apărut.
Iar repercusiunile nu sunt doar financiare. Întrebările legate de modul în care a fost negociat marele contract cu Pfizer o urmăresc pe președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, încă de când New York Times a relatat că șefa UE a avut un schimb de mesaje cu directorul general al Pfizer în perioada premergătoare încheierii contractului.
Parchetul European a anunțat deja anul acesta că anchetează achiziția de vaccinuri anti-COVID în Uniunea Europeană.
Contractul a fost deja renegociat de Comisia Europeană sub presiunea țărilor UE care suferă din cauza excesului de vaccinuri. Atât Polonia, cât și Ungaria au încetat să mai accepte vaccinuri și sunt date în judecată de Pfizer pentru neplata acestora.
În România, în dosarul achiziției vaccinurilor, procurorii i-au pus sub urmărire penală pe fostul premier Florin Cîțu, pe foștii miniștri ai sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, și pe fostul secretar din stat Andrei Baciu.
Între timp, notează Politico, vaccinurile vor continua să vină, contractul revizuit cu Pfizer obligând țările europene să cumpere vaccinuri cel puțin până în 2027.