UE a luat această decizie după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, precum și pe fundalul planurilor blocului de a crea o forță armată comună cu NATO.

Facilitatea urmează să fie finalizată până în 2024 la complexul Consiliului UE de la Bruxelles, unde au loc deja summituri. Locația exactă nu a fost încă aleasă.

Potrivit proiectului, buncărul va putea găzdui aproximativ 100 de persoane, demnitari, asistenți ai acestora, personal de protocol, tehnic și de întreținere.

UE are în prezent 27 de membri, dar s-ar putea extinde în viitor. Buncărul va fi folosit și pentru întâlniri de nivel inferior de către ambasadorii UE și de alți înalți oficiali europeni, notează EU Observer.

Buncărul va fi offline, dar echipat cu tehnologie internă de conferință și microfoane conectate la cabine pentru 30 de interpreți.

Atât sala de ședințe, cât și cabinele vor fi încadrate într-un cadru izolator certificat NATO pentru a „reduce riscul de exploatare a emisiilor compromițătoare”. Undele electromagnetice și radio generate de ecranele IT și firele de conexiune pot fi interceptate de la distanță.

Fiecare persoană care va intra în buncăr va trebui sa dețină o autorizație de securitate din partea UE.

Fără telefoane, laptopuri, ceasuri, chei sau aparate auditive

Liderii și personalul UE vor trebui să-și lase telefoanele, laptopurile, ceasurile inteligente, cheile electronice și chiar aparatele auditive în dulapuri izolate fonic din afara camerei.

Buncărul va fi verificat „înainte și după întâlniri pentru a detecta, localiza și neutraliza orice dispozitiv de interceptare”, se arată în nota explicativă consultată de EU Observer.

Orice mobilier nou, echipament tehnic sau accesoriu (flori, decorațiuni, utilități pentru băuturi etc.) va fi supus unei inspecții tehnice de securitate.

Fragment din nota explicativă:

Doi spioni ruși, specialiști în interceptarea semnalelor, au fost expulzați în aprilie de Belgia.

În urmă cu câțiva ani, armata belgiană a fost pusă în alertă cu privire la potențiale dispozitive de ascultare rusești sau chinezești în avioanele închiriate pentru zbor de liderii UE și NATO.

Încă din 2010, autoritățile belgiene au sugerat că Israelul ar fi instalat bug-uri în clădirea Justus Lipsius a Consiliului UE, unde se țineau summituri.

Foto: newsroom.consilium.europa.eu

 
 

Urmărește-ne pe Google News