Comisia Europeană a anunțat luni că ar putea impune un control strict al exporturilor de vaccinuri, după ce oficialii UE au acuzat voalat compania AstraZeneca că a redus livrările programate pentru statele blocului comunitar, cu scopul a vinde doze altor țări, la prețuri mai mari.

Vaccinul AstraZeneca nu a fost încă autorizat în UE, dar acest lucru ar putea să se întâmple săptămâna aceasta.

Anunțul a venit după două întâlniri ale oficialilor UE și ai statelor membre cu reprezentanții companiei anglo-suedeze, care tocmai au informat că nu își vor putea onora pe deplin promisiunea privind livrările de vaccinuri din primul trimestru.

Furioși, oficialii EU au declarat că AstraZeneca nu a reușit să explice situația.

”Discuțiile cu AstraZeneca au rezultat într-o insatisfacție în privința lipsei de claritate și a explicațiilor insuficiente”, a declarat comisarul UE pentru Sănătate, Stella Kyriakides luni seară, după a doua întâlnire.

”Statele UE sunt unite: dezvoltatorii de vaccinuri au responsabilități contractuale pe care trebuie să și le onoreze”, a precizat ea.

Kyriakides a subliniat că o altă întâlnire va avea loc miercuri.

Tot luni, comisarul pentru Sănătate a expus planurile privind impunerea unui control strict pentru exporturile de vaccinuri din UE, semnalând astfel suspiciunea că AstraZeneca a exportat vaccinul în alte țări.

”Uniunea Europeană vrea să știe exact câte doze au fost produse de AstraZeneca și unde anume și către ce țări au fost livrate”, a spus Kyriakides.

Un oficial al Comisiei a spus că acest control ar impune companiei obligativitatea de a solicita o aprobare înainte de a exporta vaccinurile internațional, cu excepția cazurilor umanitare. Restricția ar fi similară celei impuse de UE primăvara trecută exporturilor echipament medical de protecție.

AstraZeneca s-a oferit să grăbească livrările

Potrivit unor surse Reuters, AstraZeneca s-ar fi oferit să înceapă mai devreme livrările către UE.

Doi oficiali europeni au declarat că AstraZeneca a propus Comisiei Europene, în timpul discuțiilor luni, să înceapă livarea vaccinului către statele blocului comunitar pe 7 februarie, în loc de 15 februarie.

Una dintre surse a mai spus că societatea farmaceutică şi-a mărit obiectivul privind cantitatea de vaccin ce ar urma să fie livrată UE în februarie, faţă de nivelul diminuat anunţat vineri.

Compania nu a oferit însă date clare despre numărul de doze ce ar urma să fie livrate în martie şi nici dacă va redirecţiona către UE unele cantităţi de vaccin alocate Marii Britanii.

”UE a finanțat dezvoltarea vaccinului”

AstraZeneca a fost prima companie cu care UE a semnat un contract în august 2020, pentru 400 de milioane de doze de vaccin, în schimbul unei sume substanțiale plătite în avans.

”UE a finanțat dezvoltarea vaccinului și a producției și vrea să vadă rezultatul”, a spus comisarul pentru Sănătate, luni.

Nici UE, nici AstraZeneca nu au comunicat cifrele oficiale ale livrărilor. Însă compania a anunțat zilele trecute că va livra doar 60% dintre dozele promise UE în primul trimestru al anului.

Asta ar însemna, potrivit Reuters, că din cele 80 de milioane de doze promise pentru primul trimestru, AstraZeneca ar putea livra doar 31 de milioane.

Pentru unele țări din Uniunea Europeană, problema este mai mare.

Aceste state au ales să nu achiziționeze întreaga cotă alocată din vacinul Pfizer/BioNTech și Moderna, considerând că acestea sunt prea scumpe și greu de distribuit – ținând cont de temperaturile foarte scăzute de depozitare.

Dar această alegere a fost făcută deoarece respectivele state se bazau pe sosirea vaccinului AstraZeneca.

AstraZeneca respinge informațiile privind eficiența scăzută a vaccinului în cazul vârstnicilor

Un semn suplimentar de întrebare, privind lipsa de eficiență a vaccinului Oxford/AstraZeneca în cazul vârstnicilor, a fost respins de compania producătoare.

AstraZeneca a apărat luni seară eficacitatea vaccinului său în cazul persoanelor de peste 65 de ani, dezminţind informaţiile apărute în presa germană.

„Articolele potrivit cărora eficacitatea vaccinului AstraZeneca-Oxford ar fi de doar 8% pentru adulţii de peste 65 de ani sunt complet false”, a precizat un purtător de cuvânt al companiei AstraZeneca, într-o declaraţie transmisă AFP, potrivit Agerpres.

Declarația a venit după ce două ziare germane, tabloidul Bild şi cotidianul cu profil economic Handelsblatt, au afirmat luni că guvernul german se îndoieşte de eficacitatea pe care vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford ar putea să o aibă în cazul persoanelor cu vârste de peste 65 de ani.

Potrivit Handelsblatt, care citează surse guvernamentale, Berlinul mizează pe o eficacitate de doar 8% pentru această categorie de vârstă.

Urmărește-ne pe Google News