Cunoscută sub numele de Misiunea de Parteneriat UE în Republica Moldova (EUPM Moldova), o echipă de consilieri civili va fi înfiinţată utilizând un proces „fast-track” pe o perioadă iniţială de doi ani, „cu scopul de a lansa misiunea la Consiliul Afacerilor Externe din 22 mai 2023”, potrivit unui document intern al UE.
Misiunea va avea ca sarcini „îmbunătăţirea rezilienţei sectorului de securitate al Republicii Moldova în domeniul gestionării crizelor, precum şi consolidarea rezilienţei la ameninţările hibride, inclusiv la nivelul spaţiului cibernetic şi contracararea manipulării şi interferenţei informaţionale străine” se arată în documentul datat 29 martie şi consultat de EUobserver.
Mărimea și bugetul misiunii nu au fost încă stabilite, dar ea va fi „de o natură ajustabilă și modulară, astfel încât să poată să se adapteze în timp la schimbarea realităților”.
De asemenea, personalul său va avea „expertiză specifică” în contracararea spionajului străin „precum şi acces la tehnologie de ultimă generaţie”.
Autorităţile de la Chişinău au denunţat în ultimul timp încercări repetate ale Moscovei de a destabiliza situaţia din Republica Moldova cu scopul răsturnării actualei guvernări.
Pe 13 februarie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că guvernul rus plănuiește „o serie de acțiuni care implică diversioniști cu pregătire militară, deghizați în civili, care să întreprindă acțiuni violente”, ca parte a unui plan de destabilizare.
La 12 martie, poliţia moldoveană anunţase că a destructurat o schemă de destabilizare a situaţiei în Republica Moldova pusă la cale de serviciile speciale ale Rusiei. Autorităţile moldovene au arestat şapte presupuşi sabotori şi au blocat la graniţă sute de cetăţeni străini ca măsură de precauţie.